Milos Zeman heter tjeckiens nästan president. Foto: Michal Cizek/Scanpix.

Tjeckiens folk har valt sin första president

Tjeckiens nästa president heter Milos Zeman. Den förre socialdemokratiske premiärministern vann i dag klart den andra omgången mot utrikesministern i dagens borgerliga tjeckiska regering Karel Schwarzenberg.

Zeman vann överlägset på de flesta platser utanför huvudstaden Prag och det räckte till seger. Zeman fick 55 procent av rösterna mot 45 procent för konkurrenten.

När segern för Zeman var säkrad, strax efter halv fyra på eftermiddagen, kunde Zemans supportrar släppa loss glädjen på valvakan på ett stort hotell här i Prag.

En uppseendeväckande stor andel äldre män skanderade att det blir den förre socialdemokratiske premiärministern, som bland annat ledde Tjeckien in i EU under sin tid som premiärminister, som nu får flytta in i presidentborgen.

Zeman var socialdemokratisk premiärminister 1998 till 2002 och ledde bland annat Tjeckien in i EU under sin tid som regeringschef.

Zeman lovade sedan i sitt korta segertal att han som den förste presidenten någonsin vald av det tjeckiska folket ska bli en president för hela landet.

– Jag är väldigt nöjd säger Zemananhängaren Marek.

Den tjeckiske presidenten har inte särskilt stor formell makt, men är viktig för bland annat den tjeckiska utrikespolitiken. Och Zeman har lovat att föra Tjeckien i mer EU-positiv riktning efter den mycket EU- kritiske avgående presidenten Klaus tio år.

Dessutom kan presidenten lägga in sitt veto mot ministrar och lagar. Många av Zemans anhängare hoppas nu att han med det vapnet ska agera för att den nuvarande hårda tjeckiska sparpolitiken ändras.

På slutet kom nationalistiska frågor in i valrörelsen. Schwarzenberg, som levt i exil under hela den tjeckoslovakiska kommunisttiden, anklagades för att inte vara tjeck nog för att inneha ämbetet.

– Jag tror det spelade en viss roll på slutet, men det var inte den avgörande frågan, säger Marek.

I början av mars tar Zeman över presidentposten efter Vaclav Klaus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista