Tolv landsting och regioner bryter mot lagen, anser Centrum för Rättvisa. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Landsting anmäls för filmning av patienter

"Handlar om förtroendet för vården"
1:44 min

Tolv landsting JO-anmäldes idag för att ha åsidosatt sekretessen för patienter när de avtalat med TV-bolag om att filma patienter i utsatta situationer.

Clarence Crafoord är chef för Centrum för Rättvisa, som anmält landstingen.

– De människor som vi varit i kontakt med och som vi företräder i domstol, känner en stor oro och uppgivenhet. De känner sig väldigt kränkta av det faktum att deras anhöriga fläks ut i tv och på andra sätt utan tillstånd. Det här handlar naturligtvis om förtroendet för vården och om att människor inte ska riskera få sina rättigheter kränkta när de söker vård.

Granskningen som Centrum för Rättvisa gjort, visar att tolv av Sveriges 21 landsting och regioner har skrivit avtal med tv-bolag, som vill filma i vården, delvis för underhållningsprogram. Men det kan kränka patienterna.

Det sprids detaljer om patienters hälsa, och uppgifter ur deras journaler kommer ut, något som är olagligt utan patientens samtycke. Det har Justitieombudsmannen, JO, sagt apropå ett fall vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Både JO och Socialstyrelsen har senare uppmanat landstingen att se till att avtalen med tv-bolagen inte leder till sekretessbrott.

Jens Larsson som är chefsjurist vid Landstinget i Uppsala län, försvarar avtalet med tv-bolaget.

– I grund o botten handlar det om att det finns ett berättigat intresse av den verksamhet som landstinget bedriver. Det är ändå så att vi tar in skattepengar och vi har ett evigt problem att visa vår verksamhet utåt. Vi ser väldigt positivt på medias intresse i de här frågorna. Naturligtvis måste vi även värna patienternas integritet samtidigt, och det tycker vi att vi har gjort.

Hur har ni gjort det?

– Vi har fått samtycke från samtliga patienter som varit med och det finns dokumenterat i pärmar.

Har de fått ge samtycke i förväg?

– Vi har fått samtycke från patienterna som vi sparat i pärmar.

Men har de blivit tillfrågade innan de filmades?

– Jag har inte varit på plats på alla ställen. Men vi har ett giltigt samtycke från alla patienter som varit aktuella i de här filmningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".