Antalet sökande till yrkesinriktat program på gymnasiet har minskat med 34% de senaste fyra åren. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Många hoppar av från yrkesinriktade utbildningar

2:20 min

Trots att yrkesinriktade utbildningar på gymnasiet oftare leder till jobb, visar en rapport från Skolverket att antalet ungdomar som går yrkesinriktat program minskat. Dessutom har de här utbildningarna fler som hoppar av jämfört med övriga gymnasieskolan.

På Kista gymnasiums yrkesinriktade program i Stockholm står två tredjedelar av platserna tomma och man har varit tvungen att säga upp lärare.

– De är tolv stycken i tvåan, de har varit 21, ganska många försvann i ettan, säger Danne Jacobsson.

Han är huvudlärare på Rörmokarutbildningen på Kista Gymnasium. Deras lokaler byggdes ut rejält för att alla skulle få plats och nu står stora delar av skolans lokaler helt tomma.

– Jag tror att vi nått botten nu då, Hur många elever har ni plats för och hur många går det på skolan idag? Vi har 220 elever idag och vi har haft runt 600 elever tidigare, säger Kenny Fredholm, rektor på Kista Gymnasium utanför Stockholm.

Hur många färre lärare är det?

– 16 stycken färre lärare mot vad det var för ett år sedan då.

Susanne Zander, koordinator för unga i Arbetslivet på Ungdomsstyrelsen, säger att det verkligen är en "missmatchning" mellan elevernas studieval och arbetsmarknadens arbetskraftsbehov att så få söker till yrkesinriktat program.

– Fler om vi tittar på yrkesprogrammen och det är nästan en fjärdedel som hoppar av. Och avbryter man en gång så ökar risken mycket för att man inte kommer att genomföra gymnasiet överhuvudtaget. Det finns mycket tydliga samband där.

Vad händer då?

– Om man inte går igenom gymnasiet, har man väldigt stora problem med att etablera sig på arbetsmarknaden, det vet vi.

Treasure Ray-White går i årskurs nio och arbetar just nu med sin ansökan till gymnasiet. Hon tror hennes val blir ett program som leder till högskola, men skulle egentligen hellre välja ett program på yrkesinriktat gymnasium. Treasure följer sin mammas råd att hålla alla dörrar öppna för framtiden.

– Det är för stor press, allt kommer efter varandra, det blir för mycket, säger Treasure Ray-White.

Tord Strannefors är prognoschef på Arbetsförmedlingen, Han är orolig för det minskade antalet sökande till yrkesinriktat gymnasieprogram.

-Ja, det är bekymmersamt för det innebär i förlängningen trots en hög arbetslöshet så kommer man att ha en brist på kvalificerade yrkesarbetare inom en rad områden, de stora områdena är äldreomsorgen industriyrkena och byggyrkena. Bristen är väldigt är bred när det gäller den här typen av jobb. Det absolut allra värsta, om man får en så kallad löneinflation, så kommer det att innebära att Riksbanken höjer räntan. Bristen på arbetskraften är en viktig variabel för Riksbanken bedömer framtida ränta, det i sin tur leder till en framtida arbetslöshet, säger Tord Strannefors.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista