Shell ansvarigt för miljöskada i Nigeria

1:41 min

Oljebolaget Shell är delvis ansvarigt för att ha förgiftat jordbruksmark och fiskevatten i Nigeria, slog en nederländsk domstol fast i dag. Vissa har sett domen som vägledande för hur multinationella företag kan ställas till svars för miljöskador i utvecklingsländer.

Fisk dog och jordbruksmark blev obrukbar efter väldiga oljeutsläpp i Nigerdeltat mellan 2004 och 2007. I det fattiga Nigeria har fiskare och jordbrukare sagt att de inte längre kan föda sina familjer på grund av utsläppen.

I höstas blev oljejätten Shell stämd inför en domstol i hemlandet Nederländerna. Organisationerna bakom stämningsansökan har hävdat att det var Shells dåliga underhåll av sina ledningar som orsakade oljeutsläppen, som miljöorganisationer har bedömt var dubbelt så stora som vid den så kallade Deepwater Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen 2010.

Shell och dess nigerianska dotterbolag har däremot hävdat att oljeutsläppen berodde på en rad sabotage, inte på dåligt underhåll.

I dag slog en domstol i Haag fast att Shells dotterbolag i Nigeria är delvis ansvarigt för oljeutsläppen. I ett av fem fall anser domstolen att oljeföretaget inte hade gjort tillräckligt för att undvika sabotage. Enligt domen ska dotterbolaget därför betala ut en ännu okänd summa pengar i ersättning till en bonde i Nigeria.

I de fyra andra fallen anser domstolen däremot att Shell inte kan hållas ansvarigt.

Enligt nyhetsbyrån AFP hade rättsexperter sett fram mot domen för att den skulle kunna bli vägledande för hur stort ansvar multinationella företag måste ta för skador kopplade till deras dotterbolag i utvecklingsländer. Nu är det tveksamt om domen får någon verkligt prejudicerande effekt.

Jens Möller

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista