Israel uppges ha attackerat mål inne i Syrien

1:17 min

Israeliska stridsplan ska på onsdagsmorgonen ha bombat militära mål utanför Damaskus. De uppgifterna kommer under kvällen från den syriska nyhetsbyrån Sana. Israeliskt flyg ska enligt flera nyhetsbyråer även ha attackerat en kolonn med luftvärnsmissiler nära den syrisk-libanesiska gränsen.

Varken den israeliska regeringen eller Obama-administrationen, som just nu har besök av Israels högsta säkerhetsledning, vill kommentera uppgifterna.

Men enligt nyhetsbyråerna Reuters och AFP, som hänvisar till militära källor, ska israeliskt flyg ha bombat en kolonn med avancerade ryska SA-17 missiler. Kolonnen var på väg mot Libanon och mottagaren var Assadregimens allierade Hizbollah.

Attacken sker i ett läge då israelisk militär länge varnat och spekulerat i vad som händer ifall den syriska vapenarsenalen, med missiler och kemiska stridsmedel, kommer på villovägar i det inbördeskrig som nu pågår.

Terrornätverk eller fiender som Hizbollah, eller Hamas i Gaza, kan få tag på avancerade vapen som kan rubba maktbalansen.

Israel har varit tydligt. Om Syrien försöker föra över vapensystem till Libanon och till Israels ärkefiende Hizbollah kommer varje sådant försök att stoppas militärt.

Om nu dagens uppgifter stämmer, än så länge officiellt obekräftade, att israeliskt flyg även bombat i Damaskus utkanter, det vill säga långt inne i Syrien, kan detta tyda på en upptrappning i kapplöpningen om Assadregimens vapen.

Kristian Åström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista