Nya riktlinjer: Snåla in ännu mer på saltet

0:55 min

Världshälsoorganisationen har utfärdat nya riktlinjer för hur mycket salt vi bör äta. Enligt de nya rekommendationerna bör vuxna begränsa sitt saltintag till mindre än fem gram salt per dag – ungefär lika mycket som en tesked. Det innebär en halvering för de flesta svenskar.

Världshälsoorganisationen har goda skäl bakom sitt ställningstagande. För mycket salt i maten ökar risken för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt en rapport som presenterades vid Vetenskapsakademien nyligen kan en minskning av saltet i maten spara tusentals liv.

Men fortfarande äter vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket salt som WHO nu rekommenderar. Varje dag får vi i oss mellan 10 och 12 gram salt eller natriumklorid, som är den kemiska beteckningen för bordssalt.

Det är det gömda saltet i industriellt lagad mat som står för den största delen av vår konsumtion, ungefär 70 procent. Det går att minska genom överenskommelse med livsmedelstillverkarna.

I Storbritannien har en frivillig överenskommelse fått industrin att stegvis minska saltinnehållet i sina produkter, vilket har fått britterna att i genomsnitt äta betydligt mindre salt än tidigare. Det är något som också har märkts i antalet insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar.