Ryssland firar 70 år sedan segern vid Stalingrad

2:11 min

I dag firar Ryssland 70-årsminnet av segern vid Stalingrad. I Kreml hålls en högtidlig mottagning och i Volgograd, som staden nu heter, firar man med militärparad. Samtidigt i Ryssland debatteras nu ett förslag om att ge staden sitt gamla namn, Stalingrad, tillbaka.

– Jo, jag är nog för det, säger Tatjana Andrejevna, 77 år från Moskva. Vi i min generation känner staden som Stalingrad.

 – Stalin, säger hon, han vann trots allt kriget, med alla svårigheter det innebar. Och vi barn genomlevde så mycket också, säger hon, och tårarna kommer.

Stalingrad, uppkallad efter ledaren Josef Stalin, döptes 1962 om till Volgograd och i helgen firar staden och hela Ryssland minnet av slaget som innebar en vändpunkt i andra världskriget - eller i Ryssland. Det stora fosterländska kriget. Tyskarna besegrades och flera hundra tusen dog på båda sidor.

Om Josef Stalin för oss främst står för politiskt förtryck och massavrättningar, är han i Ryssland också den som gav Sovjetunionen krigssegern. Inför 70-årsjubileet har en grupp Volgogradbor samlat in 50 000 namnunderskrifter för att ge staden sitt gamla namn tillbaka och förslaget har stöd också på nationell nivå, bland annat av vice premiärminister Dmitrij Rogozin.

Men Moskvabon Oksana är emot idén.

– Jag förknippar Stalin med en tid som inte var särskilt bra för Ryssland. Med förtryck av människor, säger hon.

Parlamentet, dumans talman Sergej Narysjkin, sa i december att frågan om ett eventuellt namnbyte måste avgöras av Volgogradborna själva i en folkomröstning.

På senare år har man i Ryssland börjat minnas Josef Stalin alltmer positivt, och i samband med 70-årsjubileet av slaget vid Stalingrad rullar bussar med hans porträtt i bland annat Sankt Petersburg.

Michail Fedotov, ordförande i presidentens människorättsråd, säger till nyhetsbyrån Interfax att det skulle se bättre ut om man i stället mer aktivt började hedra alla de som dog under kriget.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista