Stefan Fölster. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Ny mätning: Låg invandring i problemkommuner

Vill flytta fokus till tillväxt
1:46 min

Invandrartäta områden har inte större sociala problem än många orter med få invandrare. Det hävdas i en utredning från nybildade Reforminstitutet – som vill lyfta frågan till att handla mer om tillväxtfrämjande än integration.

Reforminstitutet menar att debatten som fokuserar på invandrare och deras problem döljer att många olika områden delar samma svårigheter. 

– Sociala problem betraktas som något som bara invandrare står för, då lägger man mycket krut på integrationspolitik som inte fungerat, säger nationalekonomen Stefan Fölster, som är chef för det nybildade Reforminstitutet.

Resultaten av utredningen är enligt Fölster förvånande för den som följer svensk debatt, det finns större likheter än skillnader mellan problemområden.

– Det tyder på att det krävs en annan sorts, renare och tillväxtstimulerande politik, som gör det lättare att skapa jobb i problemorter, säger Stefan Fölster.

Problemkommuner med få invandrare kännetecknas av dålig ekonomisk utveckling, ökad utflyttning och en allt sämre social utveckling. Det är välkända fakta, men Stefan Fölster menar att det närmast försvunnit i debatten.

– De senaste åren har det trängts undan av att många pekar på invandringen som orsak till de flesta sociala problem, felaktigt, säger han.

Hans recept är att staten ska ekonomiskt belöna problemkommuner, såväl de med få som med många invandrare. Kravet ska vara att de minskar avhoppen från gymnasiet, får fler ungdomar att studera och arbeta samt att de inte höjer skatten. Viktiga och lätt mätbara åtgärder, menar Fölster.

Han inser att kritiker kan tycka att hans problembild och förslag i hög grad är inriktade på näringslivet, men det finns problemkommuner som vänt utvecklingen.

– I kommuner som skapar en slags växtkraft genom bättre företagsklimat och bättre utbildning, där blir även de mer mjuka sociala måtten bättre, säger Stefan Fölster.

Om Reforminstitutet

  • Nybildad organisation
  • Grundades med stöd av Stiftelsen fritt näringsliv
  • Ska arbeta oberoende
  • Ska uppmärksamma nytänkande reformer från andra länder
  • Analyserar hur dessa kan tillämpas i Sverige

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".