LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Anders Jelmin/Sveriges Radio

Sju av tio utan ersättning baserad på a-kassa

1:51 min

Sju av tio av Sveriges arbetslösa och deltidsarbetslösa får ingen ersättning baserad på a-kassan. Det innebär att över en halv miljon människor har sämre skydd. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är bekymrad.

– Det allra värsta i dag är ju att så många är oförsäkrade. I oktober var det 545 000 människor som var arbetslösa på hel- eller deltid som inte fick ersättning från a-kassan, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Ekot har tidigare berättat att ersättningen för många arbetslösa blivit sämre, och samtidigt som de arbetslösa blir fler omfattas allt färre av a-kasseskydd.

I oktober förra året fick 28 procent av de drygt 760 000 arbetslösa eller deltidsarbetslösa ersättning baserad på a-kassan, alltså a-kassa eller aktivitetsstöd för dem i arbetsmarknadsåtgärder. Sex år tidigare var motsvarande andel 52 procent, visar en sammanställning som LO har gjort baserad på siffror från SCB.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror att utvecklingen blir dyr i längden.

– Det här är en socialbidragsbomb ute i kommunerna om vi inte rättar till problemet. Till syvende och sist kan vi inte låta människor svälta så det här kan mycket väl hamna i kommunernas knä, det är en allvarlig situation för Sverige, säger han.

Den viktigaste åtgärden för att fler ska omfattas av a-kasseskydd är att sänka avgiften så att fler går med igen, anser facket. Det har regeringen lockat med i de numera havererade jobbpaktsförhandlingarna. Men reglerna måste också ändras så att det blir lättare att kvalificera sig till a-kassan, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

– Till och med att man ska få räkna arbetslöshetstid som kvalifikation, det är ett förslag från TCO, och jag tror att det blir nödvändigt som läget har blivit. Även om det går lite stick i stäv med det vi kallar för arbetslinjen så ät det ändå bättre än att människor ska leva i den fattigdom de gör i dag. De är ju helt utan ersättning och det måste vi bryta.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Anders Jelmin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista