Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Europol avslöjar härva med uppgjorda matcher

Uppdaterat måndag 4 februari 2013 kl 14.30
Publicerat måndag 4 februari 2013 kl 11.56
Den största utredningen av sitt slag i Europa
(1:46 min)
Europol höll presskonferens om de riggade matcherna i dag. Foto: Peter Dejong/Scanpix.

Polis har avslöjat den hittills största härvan av uppgjorda matcher inom europeisk fotboll. Över 400 personer är misstänkta för brott, däribland många spelare och domare.

Rob Wainwright är chef för EU:s polismyndighet Europol, och han kallar det här en "sorglig dag för europeisk fotboll".

– Jag tycker att det här är en sorglig dag för europeisk fotboll. Det här är första gången vi har samlat omfattande bevis för att organiserad brottslighet numera är verksam även i fotbollsvärlden, säger Rob Wainwright, chef för EU:s polismyndighet Europol.

Det här är den största utredningen i sitt slag i Europa. Drygt 380 matcher misstänks ha blivit uppgjorda på förhand för att personer ska kunna tjäna pengar på vadslagning.

Det handlar bland annat om matcher i VM-kval, EM-kval och Champions League. Dessutom pågår nu utredningar om ytterligare runt 300 misstänkta matcher, både i Europa och på andra kontinenter.

Vid en enda match i Österrike säger Europol att brottssyndikatet betalade ut 140000 euro i mutor för att få "rätt" resultat. Totalt sett säger sig polis har bevis för att brottssyndikatet har tjänat minst runt 80 miljoner kronor på de uppgjorda matcherna.

425 personer är misstänkta för inblandning, däribland spelare, klubbfunktionärer och domare. Brottssyndikatet anses ledas från Singapore, men polisen vill idag inte peka ut vare sig namn på misstänkta eller vilka matcher det handlar om.

I Tyskland har 14 personer redan dömts till fängelsestraff för inblandning i den här härvan av uppgjorda matcher. I Finland är ett 20-tal personer misstänkta för mutbrott och pengatvätt. Däremot finns inga tecken på att svenska personer eller matcher skulle vara inblandade i brottshärvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".