Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Många unga kriminella män med adhd

Kriminalvården: Anmärkningsvärd hög förekomst
2:03 min

En stor kartläggning av psykisk ohälsa hos unga kriminella män presenteras av Kriminalvården i dag. Av dem som deltog i studien uppfyllde nästan två tredjedelar kriterierna för adhd under barndomen. Mer än hälften bedöms ha haft en depressiv eller manisk period i livet.

– Förekomsten av psykiatriska problem är väldigt, väldigt hög. Den här gruppen har stora psykiatriska behov och där mäktar vi inte med att hantera det i dagsläget, vi behöver bli bättre på den delen, säger Gustav Tallving, chef för utvecklingsenheten vid Kriminalvården.

Är du förvånad över de här resultaten?
– Ja, jag är lite förvånad över att just förekomsten av adhd är så pass hög. Vi har vetat att den har varit hög i andra internationella studier, men att den är så pass hög även i svensk anstaltsmiljö det är anmärkningsvärt faktiskt.

Samtliga vålds- och sexualbrottsdömda män i åldern 18-25 vid Kriminalvårdens anstalter i Region Väst har erbjudits att delta i studien.

Just män i den åldern står för en stor del av brottsligheten i Sverige.

270 intagna, vilket morsvarar 71 procent, tackade ja till medverkan. De utreddes därefter av forskargrupper vid Göteborgs och Lunds universitet, knutna till Kriminalvården.

Bland annat genomgick männen en klinisk diagnostisk bedömning, neuropsykologisk undersökning och självskattning. Forskarna intervjuade även de unga männens föräldrar.

Studien som presenteras i dag visar bland annat att nära två tredjedelar av deltagarna (63 procent) uppfyllde kriterierna för adhd under barndomen. Nära hälften (43 procent) bedöms fortfarande uppfylla dessa kriterier.

Mer än hälften av männen bedöms ha haft en depressiv eller manisk period i livet. Lika många har eller har haft ångest i sådan utsträckning att de fick en diagnos.

Även Tourettes syndrom var överrepresenterat i gruppen.

– Det är en hög förekomst av bland annat adhd. Om man tittar på adhd i en normal befolkning, så att säga, är förekomsten i den här gruppen tio gånger högre. Evidensläget kring adhd blir allt bättre och pekar i den riktningen att det är en nyckelfaktor för just kriminalitetsutveckling, säger Gustav Tallving.

– Eftersom den är så stor i en grupp som är väldigt brottsaktiv är det ju rimligt att man skulle kunna påverka återfallen i brott genom att särskilt utreda och behandla den här gruppen, för just adhd. Det är något vi kommer jobba vidare med och satsa resurser på.

Kristoffer Johansson, som har diagnosen adhd, började begå brott på mellanstadiet. I 25-årsåldern bröt han med det kriminella. Han tycker att fokus för ofta hamnar på medicinering mot adhd. Det som framför allt hjälpte honom var terapi och att byta miljö.

– Kortsiktigt har väl medicinen hjälpt för att bryta det här negativa beteendemönstret som jag har haft med att handla impulsivt och liknande. Men på längre sikt har det krävts att jag varit tvungen att jobba med de beteendena med terapi och liknande, och fått ändra om och bygga upp en struktur runt omkring mig, säger Kristoffer Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".