USA:s strategi att använda förarlösa plan för att döda dem som de anser vara fiender, är kontroversiell av många skäl. Foto: Scanpix

USA hävdar rätt att döda amerikaner utomlands

"Svårt att förstå att policyn fattats i en demokrati"
1:49 min

USA hävdar att de har rätt att döda en amerikansk medborgare utomlands, om den personen anses vara en högt uppsatt ledare i al-Qaida eller grupper som samarbetar med dem - och om personen bedöms utgöra ett hot mot USA. Då behövs inga domstolsprövningar, enligt ett dokument från justitiedepartementet som publiceras av flera medier i USA i dag.

På torsdag börjar senatens förhör av John Brennan, president Obamas kandidat som ny chef för CIA - USA:s underrättelsetjänst.

Han är en av dem som utformat USA:s strategi att bland annat använda förarlösa plan, så kallade drönare, för att döda dem som USA anser vara deras fiender, även i länder som USA inte är i krig med.

Metoden är en del av det som kallas "targeted killing" - riktat dödande.

Metoden är kontroversiell av många skäl. Lagligheten är ifrågasatt av flera länder, och i USA:s kongress har ett antal ledamöter begärt offentlig dokumentation från regeringen av hur regelverket ser ut, med motiveringen att utan det kan regeringen inte hållas ansvarig för vad den gör.

Frågorna har ställts på nytt inför förhöret av Brennan, underförstått att han kan få nej om inte senaten får svar på hur regeringen motiverar det riktade dödandet.

Det dokument som flera medier publicerar i dag, är ett tidigare memorandum från justitiedepartementet. Enligt det kan en "välunderrättad högt uppsatt regeringstjänsteman" fatta beslutet att en amerikansk medborgare utomlands kan dödas - om den personen anses vara ett "omedelbart hot" mot USA och är en ledande person i al-Qaida eller någon annan organisation som samarbetar med dem.

"Omedelbart hot" har en vid definition, som pågående hot, och av papperet framgår också att justitiedepartementet hävdar att USA:s domstolar inte ska överpröva taktiska beslut för att bekämpa fiender, och att kongressen givit regeringen mandat att fatta sådana beslut.

Information om det riktade dödandet är hemlig, och de bedömningar som offentliggjorts nu väckte omedelbart reaktioner, bland annat från mänskliga rättighetsorganisationen ACLU. ACLU sa att det var svårt att förstå att besluten om policyn fattats i en demokrati.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".