Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oväntat låg anhöriginvandring från Somalia

Publicerat onsdag 6 februari 2013 kl 06.54
"Många saknar pengar för att åka hit"
(2:05 min)
Foto: Scanpix

Intresset bland somalier att komma till sina anhöriga i Sverige har visat sig inte vara så stort som myndigheterna trodde för ett år sedan. Då ledde en dom i Migrationsöverdomstolen till att betydligt fler somalier skulle kunna återförenas med sina anhöriga här. Men många av de som förväntades söka sig hit på nytt, har inte gjort det.  

Björn Berggren är migrationsexpert på svenska ambassaden i Etiopien, där de flesta ansökningar lämnas in av somalier.

– Vi utgick från att alla de som sökt uppehållstillstånd och arbetstillstånd på familjeanknytning skulle komma tillbaka när praxis ändrades. Men det visade sig helt enkelt att alla inte kom tillbaka för att söka en andra gång eller en tredje gång. Vi överskattade det uppdämda behovet, säger Björn Berggren.

De somaliska anhöriginvandrarna är en grupp som fått stor uppmärksamhet under senare tid, och många uppskattningar har gjorts om hur många som skulle söka sig till Sverige efter att reglerna blev mer generösa  för ett år sedan.

Så sent som i maj 2012 räknade migrationsverket med att behandla omkring 23 000 ansökningar från somaliska anhöriginvandrare under året.

Men därefter har prognoserna ändrats flera gånger, och med facit i hand visar det sig nu att drygt hälften, cirka 12 000 somalier lämnat in ansökningar på olika utlandsmyndigheter. Runt 4 000 personer har hittills beviljats uppehållstillstånd, men av dem är det alltså bara drygt 1 000 som faktiskt  kommit till Sverige.

Lena Russell på frivilligorganisationen Sociala Missionen, som jobbar med familjeåterföreningar, säger att många saknar pengar för att resa hit. Andra tar hand om barn som inte är deras biologiska och som alltså inte har rätt att följa med till Sverige:

 - Man kan inte lämna små barn ensamma, syskonbarn som man har tagit hand om för att föräldrarna är döda. Somalia är ju ett land som har genomgått en konflikt i 20 år, så där finns ju alla möjliga familjekonstellationer, säger Lena Russell.

Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, betonar att situationen i Somalia har förbättrats och att något färre somalier får asyl i Sverige - vilket leder till färre anhöriginvandrare.

I den senaste prognosen för i år bedömer man att omkring att 8 600 somalier kommer att ansöka som anhöriginvandrare. Omkring 70 procent förväntas få uppehållstillstånd, enligt Mikael Ribbenvik.

– Detta är ju ett område i ständig rörelse. När det händer saker i länder påverkar det våra prognoser väldigt snabbt, säger Mikael Ribbenvik.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".