Fischt Olympic Stadium, Sotji. Foto: Mats Dahlberg/Sveriges Radio

"Gästarbetare utnyttjas vid OS-bygget i Sotji"

Rapporterar om omänskliga arbetstider och utebliven lön
1:23 min

I morgon är det exakt ett år kvar till vinter-OS i ryska Sotji invigs. Samtidigt kom i dag en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch som visar hur utländska gästarbetare utnyttjats i samband med OS-förberedelserna. Nu kräver man att Internationella olympiska kommittén agerar mot Ryssland.

Bagirchan från ryska republiken Dagestan kommer ut från det som ska bli den Olympiska parken alldeles nere vid Svarta havet. Han är nöjd med lönen 7 000-8 000 kronor i månaden som betalas i tid. Men något kontrakt har han inte.

– Bara det här inpasseringskortet, säger Bagirchan och visar brickan där hans namn står.

Bagirchan är nöjd, men i en rapport som kom i dag beskriver människorättsorganisationen Human Rights Watch en annan verklighet för många av de 16 000  arbetare som kommit till Sotji, från främst andra före detta Sovjetrepubliker, för att bygga OS-anläggningarna.

Det handlar om omänskliga arbetstider, uteblivna löner, beslagtagna pass och arbetstillstånd samt överfulla baracker att sova i.

Ledamöter av den Internationella olympiska kommittén är just nu i Sotji, ett år innan invigningen, och Human Rights Watch uppmanar dem att ta upp förhållandena på byggena med Rysslands ledning.

OS i Sotji väntas bli den dyraste olympiaden någonsin med en prislapp på över 300 miljarder kronor. I dag inspekterar president Vladimir Putin anläggningarna uppe i bergen, i Krasnaja Poljana, där skidtävlingarna avgörs om ett år.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".