200 000 utan sjukpenninggrundande inkomst

1:53 min

Försäkringskassan har för första gången kartlagt hur många som år efter år tjänar så lite att de inte kvalificeras för sjupenninggrundande inkomst, SGI, och saknar rätt till sociala försäkringar som sjuk- och föräldrapenning.

Totalt handlar det om fem procent av den arbetsföra befolkningen, en grupp som lever under mycket knappa förhållanden, enligt Försäkringskassan.

– Det är en relativt stor grupp människor, som vi förväntar oss skulle försörja sig genom eget arbete på arbetsmarknaden, som under väldigt lång tid inte kvalificerar sig för våra inkomstbortfallsförsäkringar, säger Ulrik Lidwall, analytiker vid Försäkringskassan.

För att ha rätt till sjukpenninggrundad inkomst SGI, och därmed vissa sociala försäkringar, ska man ha en arbetsinkomst på minst 10 700 kronor på ett år. Omkring en halv miljon arbetsföra personer når inte upp till den summan.

Ofta handlar det om en tillfällig situation, som att man studerar eller just har fått uppehållstillstånd. Men Försäkringskassan har dom senaste femton åren inte haft koll på hur många som år efter år fortsätter stå utanför SGI och socialförsäkringen.

I Försäkringskassans nya rapport, som presenteras i dag, har man identifierat dem som under en sammanhängande femårsperiod saknat SGI.

Under perioden 2006 till 2010 handlar det om mellan 4 och 5 procent av den arbetsföra befolkningen, omkring 200 000 personer. En siffra som sannolikt inte har minskat de senaste två krisåren, tror Försäkringskassan.

– Det ligger väl i farans riktning, med lågkonjunkturen vi har nu, att det kommer bli fler som står utanför en längre tid, säger Ulrik Lidwall.

Tittar man vilka det är som fastnar i den här gruppen är det framförallt kvinnor, ensamstående och äldre.

– Kvinnor i något högre grad än män, även om skillnaden mellan könen minskar över tid. Individer med kortare utbildning. Även äldre över femtio år som står utanför riskerar att göra det under längre tid. Vi ser också att utrikesfödda är också en riskgrupp här, men att skillnaderna jämfört med de inrikes födda minskar över tid, vistelsetid i Sverige, säger Ulrik Lidwall.

Det är svårt att säga hur gruppen utanför SGI har förändrats till antalet sett över en längre tid, enligt Försäkringskassan. Men klart är att de personer som hamnar utanför socialförsäkringen vanligast lever på socialbidrag, och många av dem under mycket knappa förhållanden.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Simon Andrén

Ekot

Ivan Garcia

Ekot 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista