Vargjakten stoppas tillfälligt

Den vargjakt som Naturvårdsverket beslutat om stoppas nu tillfälligt.

Kammarrätten i Stockholm har beslutat om inhibition tills frågan har prövats i förvaltningsrätten.

Rättens utslag kommer efter att Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagat Naturvårdsverkets beslut.

Det var den 30 januari som Naturvårdsverket beslutade om att det skulle vara tillåtet att skjuta 16 vargar i åtta revir.

Jakten inleddes fredagen den 1 februari och skulle pågå till den 17 februari.

De tre miljöorganisationerna överklagade beslutet till förvaltningsrätten och yrkade på att jakten skulle stoppas tillfälligt tills frågan avgjorts.

Förvaltningsrätten avslog det yrkandet den 1 februari, men nu har i stället kammarrätten att stoppa jakten tills målet är avgjort i förvaltningsrätt.

– Nu blir det tvärstopp för all jakt till dess att vi får en rättslig prövning, säger en nöjd Mikael Karlsson som är ordförande i Naturskyddsföreningen.

När den rättsliga prövningen sker vet han inte, men tar det inte för otroligt att det sker under den kommande veckan.

– Naturvårdsverkets beslut var ganska starkt politiskt dikterat, även om jag inte vill säga att det var frågan om ministerstyre. Vi vet att Naturvårdsverket är hårt hållet och nu får vi en prövning utifrån lagstiftningen och förhoppningsvis utifrån en EU-lagstiftning som faktiskt gällt i Sverige sedan 1990-talet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista