Kammarrätten stoppar vargjakten tillfälligt

1:18 min

Vargjakten som drog igång förra veckan, efter att Naturvårdsverket gett klartecken, stoppas nu tillfälligt efter en överklagan till kammarrätten. Stoppet gäller tills frågan har prövats i förvaltningsrätten.

Oscar Alarik, jurist vid Naturskydsföreningen, lämnade in överklagan.

– Ifall man hinner skjuta av alla de där 16 vargarna är det inte så stor idé att pröva ärendet sen, för då är de ju redan borta så att säga. Sedan har vi även väldigt starka skäl för att de här 16 vargarna, tre av dem som är skjutna nu, har ett väldigt stort värde för vargstammen.

Vad innebär det här för jägarna som nu är ute och jagar varg?

– Det innebär att de får lägga ner bössan. Det är ju så att jaktledarna måste ringa ett speciellt telefonnummer för att informera sig om jaktläget, så det borde inte vara speciellt svårt att sprida den informationen.

Det var i onsdags förra veckan Naturvårdsverket beslutade om selektiv och riktad jakt efter varg, i utpekade revir i Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland.

Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagade direkt beslutet till Förvaltningsrätten, och yrkade på inhibition, att beslutet inte får verkställas i väntan på ett slutlig avgörande i målet.

I fredags avslog Förvaltningsrätten den överklagan, men kammarrätten för en annan bedömning och skriver i sitt beslut att man finner skäl att meddela prövningstillstånd. Kammarrätten beslutar även om inhibition.

– Jag tyckte det var lite modigt av Kammarrätten. Det är nog ett bevis på att EU-rätten och det naturskydd som finns där börjar få genomslag i domstolarna.

Simon Andrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista