Misstänkt hästkött i Findus lasagne

0:50 min

Findus kan ha sålt lasagne gjord på hästkött i stället för nötkött. På torsdagen gick brittiska myndigheter ut och varnade landets konsumenter för att äta lasagnen.

Lasagnen som tillverkas av en underleverantör i Frankrike, visade sig enligt tester helt eller delvis innehålla kött från häst och inte som innehållsförteckningen visade, kött från nötkreatur.

De brittiska myndigheterna ser inte i nuläget att det skulle vara farligt att äta köttet, men har begärt att köttet testas för att se om det innehåller en vanlig hästmedicin, phenylbutazone, ett cancerframkallande ämne som inte ska få komma ut i livsmedel.

Lasagnen har även sålts i Sverige och det ännu osäkert om även de förpackningarna skulle innehålla hästkött. Enligt Findus larmade underleverantören redan i måndags om den och företaget beslöt då att stoppa alla leveranser av lasagnen.

Enligt Findus produktionsdirektör Henrik Nyberg ska företaget tidigt ha fått en försäkran om att köttet inte är otjänligt att äta eller på något vis farligt för konsumenten.

Maria Jansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista