Allt brittiskt kött ska testas efter hästköttsskandal

1:21 min

Efter skandalen med hästkött i företaget Findus lasagne har myndigheterna i Storbritannien beordrat livsmedelsindustrin att testa alla produkter som påstås innehålla nötkött.

Andrew Rhodes vid det brittiska livsmedelsverket säger till BBC att man redan är igång med att testa en stor mängd av olika köttprodukter i och att livsmedelsindustrin beordrats att testa allt processat kött.

Testerna ska genomföras inom en vecka.

Findusskandalen är den andra skandalen på kort tid här i Storbritannien där man upptäckt hästkött i vad som påståtts vara nötkött.

För drygt två veckor sedan drog mat kedjan Tesco tillbaka alla sina frysta hamburgare av ett viss märke efter att det avslöjats att de innehöll spår av hästkött från en irländsk leverantör.

I dag har flera matkedjor tagit bort andra produkter från hyllorna där köttet sägs komma från den franska tillverkare som också levererat Findus lasagne.

Det brittiska livsmedelsverket säger att nötköttet förmodligen bytts ut mot hästkött för att hålla nere kostnaderna och att det rör sig om rent kriminell verksamhet.

Man har dessutom beordrat Findus att testa sina produkter för fenylbutazon, en hästmedicin som kan vara hälsofarlig för människor. Men hittills har man inte hittat några som helst spår av läkemedlet.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista