30 sverigedemokrater uteslutna sedan förra valet

2:19 min

Sverigedemokraterna har sedan valet 2010 uteslutit 30 medlemmar. Det är långt fler än alla andra riksdagspartier, som tillsammans bara uteslutit sammanlagt fem medlemmar under samma period. Det visar en genomgång som Ekot har gjort.

Lennart Carlström i Härnösands kommun blev invald i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i valet 2010. Nu är han en av de sammanlagt 30 Sverigedemokrater som formellt uteslutits under mandatperioden.

I Lennart Carlströms fall handlade uteslutningen uttalanden han gjort om bland annat moskéer i en tv-intervju.

– Jag sa att en moské bara är en byggnad. Sedan fick jag frågor om hemspråksundervisning. Unga ska inte tappa sitt språk bara för att de är invandrare, det är viktigt. Där tyckte man att jag kanske hade en för liberal syn på det där, säger Lennart Carlström.

Uteslutningar av medlemmar har länge varit omfattande i Sverigedemokraterna och är alltså inget nytt för den här mandatperioden. Men partisekreteraren Björn Söder menar att de 30 uteslutningarna sedan valet beror på att partiet växt så snabbt på kort tid.

– Företrädare eller medlemmar som vi kanske inte har haft riktigt bra koll på har kunnat bli invalda. Sedan har vi upptäckt att det inte var några bra företrädare för partiet, säger Björn Söder.

En av grunderna för uteslutning kan vara att medlemmen inte delar partiets grundläggande ideologi.

I sakfrågor däremot går det bra att tycka annorlunda än partilinjen, menar partisekreterare Björn Söder.

Var gränsen mellan ideologi och sakfråga går, är upp till partistyrelsen att avgöra.

– Ribban för vad som accepteras och inte accepteras är lägre i vårt parti än i andra partier, säger Björn Söder.

Lennart Carlström, den uteslutna kommunpolitikern från Härnösand, tycker att politiker inte alltid måste följa partiprogrammet.

– Alla politiker kan ha en annan åsikt om olika frågor. Min syn på det hela är att det är klart att vi ska minska invandringen, men det gör vi vid gränsen. Man gör det inte när de kommer till Sverige, då ska vi ta hand om dem, de ska ha utbildning och arbete i den mån det finns jobb, säger Lennart Carlström.

Antal uteslutna sedan valet 2010

  • Miljöpartiet: 1
  • Vänsterpartiet: 3
  • Socialdemokraterna: 0
  • Folkpartiet: 0
  • Moderaterna: 1
  • Kristdemokraterna: 0
  • Centerpartiet: 0 
  • Sverigedemokraterna: 30

Erik Hedtjärn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista