"Krisande EU-land vinner på att minska utsläpp"

2:19 min

EU-länder som kämpar med finanserna har mycket att vinna på att investera i energieffektivisering. Det säger Artur Runge-Metzger, EU:s chefsförhandlare i klimatfrågor, som besökte Stockholm igår.

– Att minska koldioxidutsläppen kräver stora investeringar - men det ger också tillväxt i form av jobb, och nya möjligheter att tjäna pengar på att isolera hus och förbättra elsystem. Det lönar sig i andra änden eftersom elnotan minskar, säger Artur Runge-Metzger.

Sedan snart tio år arbetar Runge-Metzger med EU-kommissionens klimatstrategi. För att EU ska nå sin klimatstrategi, krävs investeringar på omkring 2 400 miljarder kronor om året - omkring 1,5 procent av EU:s samlade BNP.

Ofattbart stora belopp, men EU-kommissionen räknar med att investeringarna minskar notan för olja och gas med ungefär lika mycket.

Dessutom värderar EU-kommissionen luftkvalitens förbättring till 800 miljarder kronor om året.

EU:s strukturfonder bör kunna användas för de här klimatförbättringarna , enligt Artur Runge-Metzger:

– Men det gäller att alla förhandlade klimatstrategier omsätts i verkligheten, och Europa är inte längre snabbast på att ställa om till förnybar energi. De senaste åren är det USA och Kina som tagit ledningen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista