Findus tillbakavisar anklagelserna om köttfusk

3:28 min

Skandalen med hästkött som sålts som nötkött i fryst färdigmat har satt i gång en karusell av anklagelser och stämningsansökningar bland myndigheter och livsmedelsföretag inom EU. Livsmedelsverket har sagt att det överväger att polisanmäla Findus. Men nu protesterar vd:n för Findus i Norden, Jari Latvanen, mot den bild av företaget som förmedlats den senaste tiden.

– Incidenterna med hästkött i lasagne är ett bedrägeri som Findus varit drivande i att avslöja. Det var Findus som först av alla agerade och tog ansvar, men som en konsekvens av detta fått en oproportionerligt stor del av skulden. Findus var först med att agera gentemot leverantören och med att ta ansvar gentemot konsumenterna, säger Jari Latvanen.

Hästköttet i lasagnen toppar löpsedlar i många europeiska länder just nu. I Frankrike har flera av Findus rätter tagits bort från sortimentet och i Storbritannien har flera livsmedelsföretag, som använt samma underleverantör som svenska Findus, Comigel, rensats bort ur frysdiskarna. Jari Latvanen är noga med att påpeka att Findus Nordic polisanmält sina underleverantörer.

– Fusket från vissa leverantörer är en skandal som har drabbat konsumenterna och de har all rätt att vara upprörda och besvikna. Vi på Findus är också lurade och därför går vi vidare med ytterligare åtgärder.

Kommer ni att polisanmäla några av era leverantörer?

– Vi har redan inlett en rättslig process gentemot leverantören Comigel och deras underleverantörer.

Livsmedelsverkets chef för kontrollavdelningen, Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, sade så här i morse om hur man från verkets sida kommer att agera gentemot Findus

– När ett företag har felaktig märkning, och inte bara felaktig utan faktiskt en väldigt vilseledande märkning, så är den normala gången att man tittar på det och lämnar det till åtal eller polisanmäler. Vi vet ju inte om det bara är Findus som är aktuellt. Det kan vara flera företag som är aktuella.

Men Jari Latvanen på Findus Nordic protesterar mot att det skulle finnas någon oenighet mellan företaget och Livsmedelsverket.

– Livsmedelsverket har så sent som i morse bekräftat att de är nöjda med hur Findus har agerat i den här frågan. Livsmedelsverket är mycket medveten om att det handlar om hela branschen och självklart vill Findus tillsammans driva den här frågan så att konsumenterna kan ha förtroende för mat, säger han.

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista