Livsmedelsverket i krismöte efter hästköttskandal

12 min

Livsmedelsverket överväger en polisanmälan mot Findus efter att det avslöjats att hästkött funnits i frysta maträtter. I dag ska Livsmedelsverket kartlägga omfattningen av fusket.

Livsmedelsverket överväger en polisanmälan mot Findus efter att spår av hästkött hittats i deras frysta rätter.

– Det är ett avsteg från livsmedelslagstiftningen att felaktigt märka livsmedel, så finns det underlag kan det bli en polisanmälan. Men det får bli en senare fråga, säger Mona-Lisa Dahlblim Wiedel, chef för kontrollavdelningen på Livsmedelsverket, till P1 Morgon.

I dag fortsätter myndigheten med sin kartläggning av felaktigheternas omfattning. Dessutom ska representanter för branschen och kommunala myndigheter träffa Livsmedelsverket.

– Vi vet inte riktigt hur står det här är och vilka som är inblandade, säger Mona-Lisa Dahlblim Wiedel

Redan för drygt tre veckor sedan hittades spår av hästkött i frysta hamburgare som såldes på en stor matkedja i Storbritannien. Nu rör det sig om flera olika leverantörer som dragit tillbaks produkter från marknaden.

– Myndigheterna här i Storbritannien har reagerat kraftfullt, rapporterar Sveriges Radios Londonkorrespondent Patrik Holmström.

Efter krismöten i helgen gick landets jordbruksminister ut och kallade affären en konspiration på internationell nivå. En stor polisutredning pågår och alla fabrikanter av halvfabrikat uppmanas kontrollera köttet de använder.

Frågan har fått stor uppmärksamhet, inte bara för att märkningen varit felaktig.

– Det finns ingen stark tradition av att äta hästkött här, säger Patrik Holmström.

Att äta hästkött är inget vanligt i Storbritannien. Men utöver det drar många britter kopplingar till galna kosjukans härjningar.

– Det här väcker minnen från 90-talet då galna kosjukan härjade här, då infördes mängder av regler kring livsmedelshanteringen för att förhindra liknande skandaler, säger Patrik Holmström.

Det svenska Livsmedelsverket ser inga problem med att det är just hästkött som blandats in.

– Det stora problemet är fusket, att konsumenterna inte kan lita på märkningen. Hästkött äter vi inte i någon större omfattning i Sverige, men det är avsteget som är problemet, säger Mona-Lisa Dahlblim Wiedel.

Lågprisjakt bakom köttskandalen

#text=5438762#Prisjaktshetsen ligger bakom menar branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Nils Lindström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista