Även lasagne i skolmat kan innehålla hästkött

2:15 min

Lasagne som kan innehålla hästkött har också sålts till skolor och lunchrestauranger via Sveriges största matgrossister. Nu återkallas lasagnen.

Nils Berntsson som är marknadschef på Sveriges största matgrossist Martin och Servera säger att lasagne som bland annat säljs till skolor har gjorts av samma fabrikant som gjort de Finduslasagner där man funnit spår av hästkött.

– Vi säljer den till både privata och offentliga kök som köper den. Den kan hamna i skolorna, säger Nils Berntsson.

Lasagne som kan innehålla hästkött i stället för utlovat nötkött har alltså även hamnat i skolmat och på lunchrestauranger runtom i hela landet. Även Sveriges andra största matgrossist, Menigo, har sålt lasagne från samma leverantör i Luxemburg.

Nils Berntsson på Martin och Servera säger att de inte gör några kontroller på att det är det kött de tror sig köpa, som de sedan får i sina produkter.

– Vi kan inte kontrollera varenda ingrediens i alla produkter vi köper. Däremot gör vi revisioner hos våra leverantörer, men det är inte säkert att vi skulle upptäcka en sådan här sak trots det.

– Den här produkten har funnits länge. Vi har uppfattat dem som en seriös leverantör.

Nils Berntsson säger att man på grossisten Martin och Servera fick en indikation i fredags från leverantören om att hästkött kunde finnas i lasagnen. Lasagne som alltså säljs till bland annat skolor och lunchrestauranger.

– Som en försiktighetsåtgärd stoppade vi försäljningen i fredags. Vi har identifierat 80 kunder där vi kommer att återkalla det som finns ute.

Grossisten överväger nu att förändra sina kontroller, säger Nils Berntsson, som också säger att man arbetat med den här leverantören i omkring 5-6 år.

– Det är helt oacceptabelt att vi hamnar i den här situationen. Våra kunder måste kunna lita på den information som vi ger.

– Om leverantören har utsatts för brottslighet får vi ta ett resonemang kring vilka kontroller de kommer att göra för att säkerställa att sådant här inte kan hända, säger Nils Berntsson.

Fråga

Så regleras skolmaten

Skolmaten i grundskolan ska vara kostnadsfri och näringsrik, vilket regleras i skollagen. Skolmaten ska också styras av säkerhet. Om en elev är allergisk eller intolerant mot något livsmedel måste det finnas alternativ att erbjuda för den eleven. Det regleras i livsmedelslagstiftningen.

Vilken mat som serveras och hur den serveras i skolan beslutar kommunen eller styrelsen för den fristående skolan.

Kommunala skolor kan ha en så kallade kostchef som lägger upp matsedeln för ett flertal skolor i kommunen, men det kan också vara så att varje skola själv bestämmer sin matsedel.

Det finns ingen lag som reglerar skolmaten utifrån kultur eller religion, men de flesta skolor erbjuder enligt SKL till exempel vegetariska alternativ.

Det finns även exempel på skolor som profilerar sig med att ha en egen kock som själv bestämmer menyn för skolmatsedeln.

Källa: SKL, Skolverket och Skolinspektionen

Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista