Komplicerade handelsnät i hästköttshärva

1:20 min

I Europa fortsätter hästköttsskandalen att växa. Nu räknar man med att minst 16 länder är berörda. Samtidigt inleds nu jakten på de skyldiga, men frågan är bara var de befinner sig någonstans.

Skandalen har blottlagt det komplicerade nätet av handel med köttråvara i Europa.

Findus säger att de ska stämma sin franska leverantör vars fabrik i Luxemburg levererat halvfabrikaten. Den franske presidenten François Hollande säger att de ansvariga måste ställas till svars och rekommenderar franska konsumenter att hålla sig till franskt kött framöver.

Det franska företaget Comigel skyller på ett annat franskt företag som levererat köttet. De i sin tur påstår att de köpt köttet från Cypern där man säger att köttet kommer från ett holländskt företag som i sin tur köpt köttet i Rumänien.

Men den rumänske premiärministern Victor Ponta har idag ilsket förnekat att rumänerna gjort något fel eller brutit mot några regler.

Här i Storbritannien pratar man om att införa exportrestriktioner på europeiskt kött, men det går bara att göra om köttet visat sig vara hälsofarligt. I stället säger jordbruksministern Owen Patterson att i slutändan är det ändå upp till dem som säljer livsmedlet att övertyga kunderna om sina produkters kvalitet.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista