I december skjöt Nordkorea upp en långdistansraket. Foto: David Guttenfelder/Scanpix

Nordkorea bekräftar landets tredje kärnvapenprov

Nils Horner: "Ett kärnvapenprov var väntat"
3:05 min

Nordkorea bekräftar nu att landet genomfört sitt tredje kärnvapentest. Beskedet möts av kritik från omvärlden och nu ska FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte. Flera länder väntas kräva nya sanktioner.

Genom ett meddelande i den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA gick regimen i Nordkorea ut med en bekräftelse av kärnvapentestet under de tidiga morgontimmarna.

Enligt meddelandet genomfördes testet ”på ett säkert och perfekt” sätt.

Nordkorea ser ut att ha valt tidpunkten nogsamt – under dagen ska USA:s president Barack Obama hålla sitt stora tal till nationen.

I veckan uppmärksammas även landets tidigare ledare och kärnvapenförespråkare, den avlidne Kim Jong Il, vars födelsedag högtidlighålls på lördag.

Under de tidiga morgontimmarna konstaterade seismologiska organisationer runt om i världen att ett skalv inträffat.

Organisationen CTBTO - som övervakar kärnvapentester - säger att den seismiska aktiviteten har "tydliga explosionslika egenskaper" och konstaterar att epicentrum kan placeras "i överenstämmande" med Nordkoreas tidigare testsprängningar.

Nordkorea ska ha varnat USA och Kina inför kärnvapentestet, enligt Sydkoreas försvarsminister, rapporterar AFP.

Enligt en FN-diplomat ska Kina ha riktat en "stark varning" mot Nordkorea inför testet, men den ser ut att ha ignorerats, rapporterar AFP.

Experter kommer nu att titta noga på vilken sorts kärnladdning som använts; om det är plutonium som tidigare gånger eller om man den här gången använt uran.

– Det har stor betydelse för vad som kan hända framöver; för exempelvis vilka möjligheter Norkorea kan ha för att placera kärnvapen på raketer för att skjuta långa avstånd – något som inte minst USA är oroat över, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".