Kina sällar sig bland kritikerna mot Nordkoreatest

Den internationella kritiken haglar över Nordkorea efter provsprängningen och Kina "vänder sig kraftigt emot" Nordkoreas provsprängning och uppmanar landet att inte agera på ett sätt som förvärrar situationen på Koreahalvön.

– Det är Kinas bestämda inställning att förverkliga nedrustningen på Koreahalvön och förhindra nukleär spridning och bibehålla fred och stabilitet i nordöstra Asien, heter det i ett uttalande från det kinesiska utrikesdepartementet.

Såväl Tyskland, Frankrike, EU:s utrikeschef, Indien som Ryssland fördömer handlingen. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle kallar den "ett kraftig brott" mot säkerhetsrådets resolutioner och uppmanar till ytterligare sanktioner mot Nordkorea.

Militäralliansen Nato säger i sin första kommentar till provet att Nordkoreas kärnvapenprov utgör ett allvarligt hot mot internationell fred.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) uttrycker oro och kallar kärnvapenprovet "djupt beklagligt och ett klart brott mot FN:s säkerhetsråds beslut".

Sveriges utrikesminister Carl Bildt ställer i dag in sitt möte med Nordkoreas nya ambassadör i Stockholm, skriver han på Twitter.

Till Ekot säger Carl Bildt att sprängningen är en provokation i ett mycket känsligt skede.

– Vi har en ny parti- och statsledning i Kina som tydligt har varnat Nordkorea för detta, vi har en ny president i Sydkorea där man hoppats kunna mjuka upp förbindelserna till Nordkorea, och mitt i detta spränger man en kärnladdning; det är ytterligt provokativt och destabiliserande, säger Bildt.

Frankrikes president François Hollande fördömer provsprängningen starkt och säger att Paris skulle stå bakom kraftiga åtgärder från FN:s säkerhetsråd. Säkerhetsrådet kommer att hålla ett krismöte senare i dag, planerat till 15.00 svensk tid.

EU-länderna kommer tillsammans att göra ett starkt uttalande under dagen, enligt Carl Bildt.

USA:s president Barack Obama, som får provskjutningen i knät lagom till sitt tal till nationen senare i dag, säger i ett uttalande att Nordkoreas agerande kräver en reaktion från världssamfundet.

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer provsprängningen som ”extremt beklaglig” och säger att Japan kommer att protestera kraftfullt mot den.

Också Iran motsätter sig Nordkoreas kärnvapenprov - och uppmanar till en världsomfattande nedrustning.

– Vi behöver nå en punkt där inget land har några kärnvapen och samtidigt borde alla massförstörelsevapen och kärnvapen förstöras, säger Ramin Mehmanparast, talesman för Irans utrikesdepartement.

Ekot/TT

Tredje kärnvapentestet

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

#text=5440161#Nordkorea bekräftar nu att landet genomfört sitt tredje kärnvapentest.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

"Ökar spänningen i världen"

#text=5440401#"Mycket oroande, men knappast förvånande."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista