Allt fler överlever ett plötsligt hjärtstopp

2:25 min

Antalet som överlever ett hjärtstopp har ökat från 300 till 500 de senaste åren av de 5 000 fall där hjärt- lungräddning påbörjats. Men ännu fler skulle kunna överleva om de fick hjälp snabbare.

Sammanlagt drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år.

Tomas "Ludde" Lundén, brandman, föll ihop en dag för sex år sedan under innebandyträningen på jobbet.

– Vi spelade innebandy och jag var bäst på plan, i femton minuter. Sedan sa det bara pang, säger han.

Luddes hjärtstopp berodde på fel i elöverföringen mellan hjärnan och hjärtat enligt läkaren.

Hjärtstopp – alltså när hjärtat slutar pumpa blod – beror oftast på hjärtinfarkt. Men i cirka 20 procent av fallen så är orsaken en elektrisk störning i hjärtmuskeln. Störningen kan komma av hjärtmuskelinflammationer, eller vara medfödd.

Att fler än någonsin nu överlever ett plötsligt hjärtstopp beror enligt forskare på att hjälpen kommer tidigare.

Många räddas av polis och räddningstjänst som hinner påbörja hjärt- och lungräddning innan ambulansen hunnit fram. Dessutom går fler och fler privatpersoner utbildningar så de kan börja med bröstkompressioner och inblåsningar innan ambulansen hunnit fram.

Genom ett världsunikt svenskt projekt – smslivräddare.se – så larmas utbildade privatpersoner till olycksplatsen via sms, och kan då snabbt börja livrädda.

En annan bidragande faktor till att fler klarar sig nu än tidigare är att hjärtstartare placerats ut på många platser runt om i Sverige. De finns uppsatta på väggar hos företag, i affärer och köpcentra.

Men statistiken skulle kunna förbättras ytterligare, enligt forskare, om fler hjärtstartare fanns, om fler visste hur man ska agera och fler vågade ingripa vid ett plötsligt hjärtstopp.

Ludde har en ganska rå jargong kring det som hände, han skämtar mycket. Jag frågar honom hur det kommer sig. Han säger att han det nog är ett sätt att skydda sig.

– Det är väl det att jag vet att jag har dött en gång, och det är ju inte så speciellt roligt. Jag hade svårt första året när jag var sjukskriven och ville inte vara ensam och trodde att det skulle hända igen. Men nu har det gått sex år så nu känns det som att jag lever precis som vanligt, säger Ludde.