Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Försvaret inte gjort för att försvara Sverige"

S: "Man får titta särskilt på armén"
1:55 min

Det svenska försvarets balans mellan stridande förband och understödjande förband kan behöva ändras. Det säger Socialdemokraterna efter Kungliga krigsvetenskapsakademiens analys som visar att det svenska försvarets förmåga kommer vara svag 2019 – bland annat på grund av för få underhålls- och ingenjörsförband.

– Mycket av det de pekar på ligger det mycket i och det måste vi beakta i framtida planeringar vad gäller försvaret, säger försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist.

Så finns det anledning att gå in detta mer noggrant och se hur balansen har blivit?

– Jag tror man får titta särskilt på armén då. Att det blir en robust, hållfast och realistiskt fungerande organisation.

Kungliga krigsvetenskapsakademien har analyserat Sveriges försvarsförmåga och menar att för dåligt luftvärn kan försvaga vårt flygvapen, för få ingenjörstrupper begränsa de stridande förbandens rörlighet och  otillräckligt med underhållsförband göra att ammunition och bränsle kan ta slut för vissa  stridande förband efter bara någon dag.

– Man bestämde i 2009 års försvarsbeslut att så här skulle det vara därför att organisationen skulle i första hand åka utomlands. Den är inte gjord för att försvara Sverige, säger Karlis Neretnieks, som suttit i gruppen.

Peter Hultqvist håller med om att internationella insatser styrt försvaret för mycket.

Moderaten Cecilia Widegren, vice ordförande i försvarsutskottet, vill inte kommentera detaljerna i analysen utan pekar på att Sverige samarbetar med andra länder.

– Därför ska förmågebredden ses i ett sammanhang där vi då bygger säkerhet med andra och inte är ensamma, säger Cecilia Widegren.

Men behöver vi då inte ha en viss grundläggande förmåga för att vara en relevant partner?

– Absolut. Det är därför Sverige genomför en historisk reformering. Vi är i början av den och då är det svårt att redan nu ha slutsatser om hur det här ska bli.

Krigsvetenskapsakademiens rapport visar också att flottan har för få underhållsfartyg och att den antingen kan skydda nödvändiga transporter till västkusten vid en kris, eller ett område på ostkuten.

Försvarsmakten gör nu en försvarsplanering och insatschef Anders Silwer kan inte i dag säga om det stämmer att de understödjande förbanden är för få.

– Vi kan inte svara på det just nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".