1 av 2
Eric Ericson utsågs till Radiokörens hedersdirigent 2009. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Eric Ericson. Foto: SVT Bild.

Körlegenden Eric Ericson har gått bort

En av de viktigaste personerna bakom det svenska körundret har gått bort. Kördirigenten Eric Ericson blev 94 år.

Eric Ericson räknas som en av vår tids främste kördirigenter och den som fört upp svensk körsång internationellt.

– Han har ju naturligtvis betytt oerhört mycket. Han har i sin pedagogiska gärning betytt mycket. Det finns adepter till Eric över hela världen - som startat egna kammarkörer och som fört upp den professionella körsången på nivåer som inte var möjliga utan Erics insats, säger Thomas Jennefelt, tonsättare och tidigare sångare i Eric Ericssons kammarkör.

Eric Ericson har bland annat lett Radiokören och Sångsällskapet Orphie drängar. Han var lärare i kördirigering vid Musikhögskolan i Stockholm och startade Kammarkören, senare Eric Ericssons kammarkör, som han var konstnärlig för ledare fram till sin död.

– Det var framförallt hängivenheten och att aldrig ens mot slutet vilja ge upp någonting. Vi planerande fortfarande konserter, säger Thomas Jennefelt.

Eric Ericson har fått ta emot en rad priser och utmärkelser, bland annat Nordiska rådets musikpris 1995 och som ende svensk har han fått ta emot Polarpriset, 1997.

– Är det någon som har varit en ikon inom svenskt och internationellt körliv så är det Eric Ericson, säger Sture Carlsson, tidigare kulturhuschef i Göteborg, nu kulturchef i Västra Götalansregionen.

Kan man säga att han är den mest betydande körledare vi haft i Sverige?

– Utan någon som helst konkurrens och tvekan är han det.

Så här sa Eric Ericsson själv i en intervju i Sveriges Radio 2009 om vad musiken betytt för honom.

– Det är en bit av det goda vi har fått här i livet, som en gåva från skaparen. För mig betyder musik oerhört mycket, och det multipliceras när man får samla människor framför sig och leda dem i denna sång.

Eric Ericson har samarbetet med bland andra Ingemar Bergman, dirigerade Bergmans "Trollflöjten".

– Eric fick förtroendet att vara dirigent och de som hade det musikaliska ansvaret i Ingemar Bergmans "Trollflöjten". Han popularitet blev ju väldigt stor i och med den filmen också, det betydde nog kolossalt mycket för hans ställning, säger Thomas Jennefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".