Jemens människorättsminister Hooria Mashour är kritisk till USA:s drönarattacker. Foto: Karim Sahib/Scanpix.

Växande motstånd i Jemen mot USA:s drönare

2:11 min

I Jemen växer motståndet mot USA:s drönarattacker i landet.  De fördubblades under 2012  från 13 till 26. Jemens president Abd Rabu Mansour Hadi försvarar USA:s användande av drönare, och hävdar att de är nödvändiga för att bekämpa al-Qaida. Men nu får han till och med kritik inifrån sin egen regering. Vår utsända har träffat Jemens människorättsminister Hooria Mashour.

– Drönarattackerna skadar och dödar oskyldiga - kvinnor, barn. Som minister för mänskliga rättigheter vänder jag mig emot det sättet att bekämpa terrorism på, säger Hooria Mashour.

Hon är den enda ministern i Abd Rabu Mansour Hadis regering som öppet motsätter sig presidentens stöd för USA:s drönarattacker.

Och det är inte bara i Abd Rabu Mansour Hadis egen regering som motståndet mot USA:s drönarattacker bubblat upp till ytan. Drönarna är nu något som alla jemeniter pratar om.

På husväggarna i Sanaa syns anti-amerikanska slagord, och på fredagsbönen invid protesttorget Change Square övergick kritiken mot drönarattackerna i förtäckta hot mot USA:s ambassad i Jemen.

Jag berättar för människorättsminister Hooria Mashour om vad den radikale predikanten Fouad al-Hamiri sagt under fredagsbönen - att USA måste stoppa sina drönarattacker, annars kommer den amerikanska ambassaden i Sanaa snart stå tom.

Hooria blir tyst en lång stund och säger sen att USA måste byta strategi i Jemen.

– USA är en rättstat, och måste uppföra sig som det även i resten av världen, säger Hooria Mashour.

Lotten Collin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista