Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Industrin kan bli av med utsläppsrätter

Utsläppshandelns framtid avgörs
1:58 min
Tung industri kan förlora utsläppsrätter för en miljard ton koldioxid. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ett beslut som kan bli avgörande för framtiden för handeln med utsläppsrätter fattas i dag i EU-parlamentets miljöutskott. Ledamöterna ska ta ställning till om företag inom EU ska bli fråntagna utsläppsrätter motsvarande nästan en miljard ton koldioxid för att tvinga dem att bli miljövänligare.

Ett nej till förslaget i dag skulle innebära att haveri för försöken att höja priset på att släppa ut koldioxid.

I dag är det rekordbilligt för företagen att kompensera varje ton koldioxid med en utsläppsrätt. Omkring 40 kronor ligger priset på.

Den svenska regeringen stödjer förslaget som finns på bordet i dag i EU-parlamentets miljöutskott. Om det blir ett ja i omröstningen löper den tunga industrin inom EU stor risk att bli av med utsläppsrätter motsvarande nästan en miljard ton koldioxid.

Utsläppsrätterna lämnas sedan tillbaka till företagen 2019. Åtgärden skulle på kort sikt höja priset för utsläppsrätter, och få företagen att minska sina koldioxidutsläpp i högre grad än i dagsläget.

Den svenska regeringen har haft svårt att komma överens i frågan. Det har gjort att Sverige varit passivt inom EU när ämnet diskuterats, tycker den rödgröna oppositionen.

Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, menar att EU borde ha lagt fram ett mycket tuffare förslag mot industrin.

– Min uppfattning är att Sverige och länderna inom EU hade behövt ta ett steg till för att se till att utsläppshandeln fungerar väl, inte bara ett år eller några år, utan många år framöver.

Från det svenska näringslivet får regeringsalliansen däremot kritik för att de ändrar för mycket i systemet.

Det skapar en stor osäkerhet menar, Karin Comstedt Webb, ansvarig för utsläppsrätter på företaget Cementa.

– Problemet är att vi inte säkert vet vad vi har att förhålla sig till framöver, och om vi ska göra operationella förändringar i vår verksamhet så kräver det en långsiktighet också vad gäller marknaden för utsläppsrätter, säger Karin Comstedt Webb, på Cementa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".