Skatteverket granskar bloggare

1:48 min

Bloggare kommer att kontrolleras extra av Skatteverket i år. Myndigheten ska försöka se till att de som tjänar pengar på sin blogg även skattar för inkomsten.

Isabella "Blondinbella" Löwengrip säljer reklam för 1,8 miljoner på sin blogg varje år.

– Jag vet att det är många bloggare som inte har koll på hur det funkar att driva företag. Man glömmer att pengarna man tar in i bolaget inte bara är ens egna, och många glömmer att man faktiskt måste lägga undan en hel del till skatt. Så självklart tror jag att många bloggare gör fel. Men det är inte en bransch där man kan fifflar, som man kunde med restaurangbranschen tidigare, säger Isabella "Blondinbella" Löwengrip.

För Skatteverket är bloggare som tjänar pengar ett relativt nytt fenomen. På myndigheten kallar man det "trafikstyrning", att man styr internet-trafik från sin blogg till andra sajter mot ersättning.

– Det vi gör är att vi tar fram slumpmässiga kontroller utifrån de trafikstyrningar vi kan se. Så slumpmässigt tittar vi – redovisar man några inkomster över huvud taget? Och är det rimligt i förhållande till den trafik man har på sin sida?, säger Eva Björklund, nationell samordnare av oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hur ska man som bloggare redovisa sådana här inkomster?

– Antingen är det en hobbyintäkt, om du inte tänker att det är din verksamhet, men är det så att du har en blogg som du lever på, så är det en intäkt som du ska redovisa i din näringsverksamhet. Det är precis som vilken inkomst som helst.

Isabella Löwengrip välkomnar Skatteverkets granskning, men efterlyser även tydligare regler.

– Det är otydligt på många punkter vad som gäller just med avdrag, bloggen, produkter och gåvor. Så självklart behöver Skatteverket vara tydligare.

Skatteverket har ingen bra uppfattning om hur mycket staten förlorar på uteblivna skatter från bloggare. Men sannolikt handlar det årligen om flera miljoner.

1,8 miljarder är summan som staten varje år förlorar, på grund av svarthandel med cigaretter.

Som Ekot kunde berätta i morse är tobaksförsäljning ett annat område som prioriteras i år. Bland annat genom anonyma provköp i kiosker och butiker.

Även fastighetsmäklare och företag som säljer varor över internet kommer att granskas extra noga under året.