Många svenskar gifte sig 2012

2:13 min

Den som har datumet 12-12-12 ingraverat i vigselringen är inte helt ensam om det i landet. Den dagen var det nämligen rekordmånga som gifte sig i Sverige förra året, enligt Statistiska Centralbyråns sammanställning.

Siffrorna överraskade, säger SCB:s demograf Anna-Karin Nylin.

– En vinterdag, mitt i veckan, en onsdag, toppade popularitetslistan över vigseldagar. Det var datumet 12-12-12, säger Anna-Karin Nylin.

– Det känns ju lite speciellt just när man skrev i ringarna också: "12/12/12", sa Hanna Sundqvist till P4 Norrbotten.

– Lätt att komma ihåg också, sa Håkan Bogren till Gotlandsnytt.

Så sa Hanna Sundvist och Håkan Bogren den 12 december förra året, när totalt 2 168 par gifte sig. Det gör 12-12-12 till den dag då flest gift sig i landet hittills under hela 2000-talet. När det var 11-11-11 var det 700 färre vigslar.

– Jag tror att det handlar om det här rytmiska datumet, ett fint datum att gravera in i sina vigselringar. Och det dröjer länge innan man kan gifta sig till ett så här rytmiskt datum igen, säger Anna-Karin Nylin.

Totalt ökade även antalet vigslar i landet förra året med drygt 3 000 jämfört med året innan. Och möjligheten att bestämma sig snabbt kan också ha ökat, tror Anna-Karin Nylin:

– Jag har en känsla av att drop in-bröllop har blivit mer och mer populärt ute i kommunerna. Men jag har ingen statistik på det, det är bara en känsla jag fått.

Tror ni att det kan bli en nedåtgående trend med antalet giftermål det här året, som ju klingar lite mer olycksamt med siffran 13 just?

– Nej jag tror nog inte att människor är så vidskepliga så att man väljer bort 2013 som vigselår, säger Anna-Karin Nylin.