Diskriminerade romer välkomnar DO:s utredning

1:32 min

Flera av romerna som anser att de blev diskriminerade när de försökte hyra bil på ett antal bensinmackar, välkomnar den utredning som DO nu driver.

– Det är jättebra att man för en gång skull känner att någon tar tag i problemet, säger finsk-romska Katja Blomeru, som inte fick hyra nån bil, trots att det fanns lediga bilar inne.

Totalt testade Ekot 65 bensinmackar på flera orter i hela landet. 22 av dem vägrade hyra ut bilar till de testpersoner som var klädda i traditionella romska kläder. Bara för att en kort stund senare hyra ut bilar till Sveriges Radios reportrar.

Som Ekot rapporterat om tidigare i dag, så har diskrimineringsombudsmannen krävt en förklaring av nio Statoil- och OKQ8 stationer, som blivit anmälda för diskriminering efter Ekots tester i fjol.

Katja Blomerus tror inte att de anmälda bensinmackarna kommer erkänna att de diskriminerat romer, men hon hoppas ändå att DO:s utredning ska leda till en förändring.  

– Jag hoppas att man behandlar oss likadant som man behandlar en svensk eller någon annan invandrare, säger hon.

Utredaren John Stauffer på DO menar att bevisningen är god i de anmälda fallen.

– Är det så att vi anser att det är frågan om diskriminering så kommer vi att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten, säger han.

Ola Enkvist, som är retail chef på Statoil Sverige, säger att man kommer att samarbeta med DO på alla sätt.

– Som i alla diskrimineringsfall så har vi ett samarbete med Diskrimineringsombudsmannen för att utreda vad som har hänt.

Kan du säga någonting nu om vad ni anser har hänt i de anmälda fallen?

– Jag vill inte gå in på det utan det får vi titta på i varje enskilt fall tillsammans med DO.

Ekot har utan framgång sökt OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå.