Import av tyskt fläskkött ökar - LRF vill höja krav

3:16 min

Importen av griskött ökar till Sverige och griskött från Tyskland är snart lika populärt som från Danmark. Den första januari inträdde ett nytt direktiv i EU som gör det något bättre för djuren vid uppfödningen. Men trots att Tyskland haft tio år på sig att ställa om lever var femte gård inte upp till kraven.

Nu kräver svenska Lantbrukarnas riksförbund i ett öppet brev att de svenska livsmedelskedjorna ICA, Coop och Axfood tar ansvar för att inte köpa kött från olagliga gårdar.

– Det som vi frågar om i det här brevet är hur de garanterar att de inte säljer kött från grisar som är olagligt uppfödda. Nu närmar sig de andra länderna oss vilket vi tycker är positivt men det blir också viktigt att man faktiskt uppmuntrar de som faktiskt lever efter lagen. Konkurrensen har varit snedvriden för svenska producenter även tidigare, men nu finns det en möjlighet att utjämna den konkurrensen vilket vi tycker är viktigt, säger Helena Jonsson som är ordförande på Lantbrukarnas riksförbund i Sverige. 

125 266 ton griskött importerades till Sverige förra året. Samtidigt är det allt fler svenska grisbönder som stänger ner sina gårdar.

Enligt den nya lägsta nivån i EU så får grisbönderna inte längre hålla suggorna inlåsta i små burar längre än 18 veckor om året. De båsen är så små att de inte kan vända sig om, utan bara stå, ligga ner, och äta. Tidigare har suggor fått hållas på det viset hela sina liv på gårdarna i Europa. Variga sår på djurens skuldror och ben som knäcks när de väl ska röra på sig har varit några av konsekvenserna.

Förra året importerades 47 433 ton från Tyskland. Men omställningen av grisgårdarna där går långsamt. Var femte gård lever inte upp till de nya kraven inom EU. Detta enligt uppgifter från senaste mötet med ansvariga ministrar från EU-länderna.

Sammantaget är det endast tio länder inklusive Sverige av de 27 EU-länderna, som lever upp till reglerna till 100 procent. I Danmark är det sex procent av gårdarna som inte följer kraven.

I svenska butiker går det att köpa tysk fläskfilé för 49, 90 kronor kilot. Den svenska fläskfilén där djuren föds upp med svenska djurskyddsregler är ofta tre gånger så dyr.

– Vi köper fläskkött från Tyskland och då har vi fått garantier att köttet vi köper kommer från grisar som fötts upp enligt de nya reglerna, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood som äger Willys och Hemköp. 

Vilka kontroller gör ni på att det verkligen stämmer?
– Vi kommer inte just nu göra några egna kontroller i Tyskland. Vi litar på att det som leverantören säger stämmer.

Enligt nya EU-direktivet är det fortfarande tillåtet att hålla suggorna i små burar i 18 veckor om året. Varför tycker ni att det är okej att sälja kött från sådana gårdar?

– De måste följa EU-lagstingen men jag kan inte svara på om detta är den rätta nivån. Det är ny lagstiftning och jag kan inte svara på om vi på sikt kommer tycka att detta är tillräckligt, säger Ingmar Kroon presschef på Axfood som äger Willys och Hemköp.