Ekonomiska krisen viktig fråga i italienska valet

1:44 min

I helgen är det parlamentsval i Italien. Förstås väger den ekonomiska krisen in när italienarna ska välja ny regering och premiärminister. Italiens ekonomi krympte förra året med 2,2 procent, enligt officiell statistik efter många år av stagnation.

– Hela landet berörs - alla berörs av den ekonomiska nedgången, säger Silvia Bresciani, som står framför chipshyllan i en mataffär här i centrala Rom och tvekar.

Hennes matvanor har inte ännu förändrats.

– Kött, pasta och bröd är ju nödvändigt, säger hon, däremot håller hon igen på annat.

Silvia arbetar på ett hotell, men maken förlorade jobbet för några månader sedan, när företaget stängde.

Som andra här i Rom tar hon spontant upp att en ny påve kan bli viktig för ekonomin, för han lockar hit många turister.

I mataffären här finns det gott om extrapriser, tonfisk, tomatsås, mjölk, yoghurt. Pensionären Paula jagar ständigt låga priser för att få sin lilla pension att räcka till.

Hittills har räntan för Italien legat relativt stabilt under valkampanjen. Finansmarknaderna förväntar sig tydligen att den som vinner valet kommer att hålla fast vid ingångna löften till EU om att dra ner på underskotten i statens affärer och att fortsätta Mario Montis reformer för pensioner och arbetsmarknaden.

Silvio Berlusconis löften om att sänka skatter och att ge skatteåterbäring har inte lett till någon stor oro.

Italiens arbetslöshet ligger på EU genomsnittet, kring elva procent, men är högre för de unga. Ungdomar här flyr landet om de har chansen och många talar om en förlorad generation.