En miljon syrier i behov av hjälp

2:27 min

I Syrien är över en miljon människor nu i behov av hjälp, enligt FN:s senaste beräkningar. Men trots upprepade larmrapporter kommer mycket lite av hjälpen fram. Ekots utsände har besökt ett hjälpcenter i norra Syrien som har blivit livsviktig för den allt större andelen fattiga och hungriga människor.

– Det är väldigt illa ställt i vår stad och vårt område. Många har förlorat sina jobb och vi har tagit emot mängder med flyktingar som behöver hjälp, berättar Eizza, som tidigare var jurist och lärare.

Nu spenderar han all sin tid i hjälpcentret. En spartansk lokal längs en av huvudgatorna i Marea.

Det är här man tar emot de varor man från utifrån, för att sedan distribuera rättvist till invånarna.

– Vi försöker att distribuera vad vi kan komma över från den hjälp vi får. Det kan vara varor eller pengar, för att hjälpa vårat samhälle säger Eizza.

Det är full kommers i hjälpcentret, människor kommer och går. Någon får en påse pasta, en annan ett paket bröstmjölksersättning.

En liten lastbil parkerar utanför dörren och börjar lasta upp några kassar gummistövlar, välbehövligt i den hala, tunga, gulslippriga leran som Syrienvintern har att erbjuda som underlag.

Det kommer gåvor främst från andra delar av Syrien och från Turkiet, begagnade kläder ligger i säckar men de är oanvändbara nu. Tunna klänningar och kjolar, kläder som vi i Sverige skulle skänkt till förskolornas utklädningslådor, inget för en fuktig kall vinter.

Annars ekar lagerlokalen oroväckande tom, några påsar pasta, ett par kartonger pulvermjölk och några gummistövlar, det är vad som finns kvar. Här är minst tusen familjer i akut behov av hjälp.

– Kläder, mat, mjölk till barnen och blöjor det är de största behoven nu. Människor här har ingen inkomst och kan inte köpa mat till sina barn.

Några hjälporganisationer har varit här, Röda korset och turkiska organisationer, men FN säger Eizza, de har helt lyst med sin frånvaro.

– Vi har inte fått något från FN. De har inte ens varit här.

Kön till centret fortsätter att växa, de längs bak lär bli besvikna, lär gå hem tomhänta den här dagen, får gå hungriga en dag till.