Jordbruksverket agerar för rätt ifyllda hästpass

1:39 min

I samband med hästköttskandalen har det framkommit brister när det gäller de så kallade hästpassen. Hittills har Jordbruksverket hänvisat till landets länsstyrelser när det gäller granskningen, men nu ändrar man sig och ska agera för att få hästnäringen och veterinärerna att fylla i hästpassen.

Beskedet välkomnas av Åke Rutegård, VD på kött och charkföretagen.

– Vi måste ju få korrekt information från slakterierna när vi tar ställning till om hästarna duger till slakt, säger han.

Fram till i dag har Jordbruksverket hänvisat till landets länsstyrelser när det gäller att granska veterinärerna om de verkligen fyller i hästpassen när de gett hästen en medicin som gör den olämplig för slakt.

Men nu lovar Jordbruksverket att de ska agera gentemot veterinärer, hästägare och hästnäringen.

– När det kommer sådana uppgifter om att veterinärer inte gör det de ska, vi vet ju inte vilken omfattning det är, vi hoppas att det inte är många. Men att göra en extra informationsinsats för att säkerställa att alla verkligen vet vad som gäller tycker vi var relevant i det läge som uppkom, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Jordbruksverket har också lovat att särskilt uppdra åt länsstyrelserna att följa upp frågan. Och beslutet kanske kan upprätta hästköttets rykte.

Efter skandalerna runt felmärkt lasagne och hästägarnas vittnesmål att veterinärer inte fyller i hästpasset så har flera slakterier efter samtal med uppköpare beslutat att under en tid inte ta in hästar till slakt och en styckare berättar att ingen just nu vill ta i hästkött.

Slakterierna måste kunna lita på att kontrollerna fungerar, säger Åke Rutegård, som redan innan Jordbruksverket fattat sitt beslut, skrivit till myndigheten för att få den att agera.

– Ja, för slakterierna blir konsekvensen att man inte kan lita på de här hästpassen. Slakteriföretaget är ju beroende av få rätt information när man tar ställning till om hästen ska slaktas eller inte, säger Åke Rutegård.