Oppositionsprotester lamslår Ukrainas parlament

2:12 min

Snart fyra månader efter det ukrainska parlamentsvalet råder politiskt kaos. I ett par veckor nu har oppositionen handgripligen blockerat parlamentets arbete i protest mot det styrande Regionernas parti. Om ingen lösning nås återstår bara en utväg: nyval.

– Vårt krav är mycket enkelt, att man ska följa grundlagen. säger Sergij Pasjynskij från partiet Batkyvsjina, Fäderneslandet

Bråket handlar om den gamla ovanan att, mot konstitutionen, rösta också för parlamentsledamöter som inte är närvarande vid röstningstillfället. Det ukrainska parlamentet är fullt av bland annat affärsmän som i princip aldrig infinner sig och det här vill nu den opposition som gick starkt framåt i valet i höstas sätta stopp för genom att lagstifta om personlig röstning.

Sergij Pasjynskij ser trött ut där han sitter i sin vita skjorta med röda broderier. Blockaden av parlamentet pågår dygnet runt. Man vaktar i skift. Ledamöter från partiet Fäderneslandet och det nationalistiska Svoboda har som ännu en protestyttring tagit på sig den traditionella ukrainska skjortan.

Politikerna från Udar, partiet som leds av boxningsvärldsmästaren Vitalij Klitjko, vakar i röda tröjor med texten: "Vi röstar personligen". Företrädare för Regionernas parti har hotat att med våld bryta blockaden. Det har ännu inte hänt.

– Man drar sig väl för det när en boxningsvärldsmästare står i talarstolen, skojar statsvetaren Jurij Jakímenko på tankesmedjan Razumovka i Kiev.

Om blockade pågår längre än en månad har presidenten rätt att utlysa nyval. Men Jurij Jakímenko tror inte att det kommer ske.

– Det ekonomiska läget i landet är svårt och att då lägga pengar på ännu ett val skulle inte vara särskilt populärt bland väljarna säger han.

Det politiska läget i Ukraina har varit instabilt sedan valet i höstas då Regionernas parti vann med knapp marginal men utan att få egen majoritet.

Oppositionen hävdade omfattande valfusk och även utländska observatörer kritiserade valet och sa att Ukraina tagit ett steg bakåt i sin demokratiska utveckling.