35 döda i bilexplosion i Syrien

1:49 min

Minst 35 människor dödades av en bilbomb i centrala Damaskus i dag. De flesta var civila, och bland dem flera barn.

Flera kraftiga explosioner har skakat Damaskus i dag, ett militärhögkvarter har beskjutits med artillerield, och dåden äger rum samtidigt som det pågår ansträngningar för att få tillstånd fredssamtal mellan opposition och regering.

Den syriska oppositionen, som nu möts i Kairo, tonade i dag ner sina krav på att Assad måste avgå innan man kan inleda samtal.

Ett ögonvittne beskrev hur en skolflicka dödades när hon träffades av flygande glasstycken som skar in i huvudet och magen. ”Vi kunde inte rädda henne”, sa mannen som själv skadades av glassplitter.

Bilbomben exploderade nära både den Ryska ambassaden och det styrande Baathpartiets högkvarter.

I samma område ligger en skola, ett sjukhus och en moské. Den eller de som låg bakom attacken var inte mån om att skona några civila liv.

Den syriska regimen lägger skulden på "terrorister", det ord man använder för rebellerna. Men det gjorde även oppositionen som i dag möts här i Kairo. Oppositionen fördömde terroristerna bakom dådet och sa att inget kan rättfärdiga dödandet av civila.

Men oppositionen antyder att det är regimen som ligger bakom explosionerna, som man sätter i samband med att Syriens utrikesminister, Walid Muallem, ska besöka Moskva på måndag.

Ryssland, som tidigare okritiskt backade  upp den syriska regimen, har nu på senare tid ökat pressen och skärpt tonen mot Damaskus. Och därför, menar oppositionen, behöver regimen kunna peka på terrorhotet som i dag också lämpligt nog kröp närmare den ryska ambassaden.

Den syriska oppositionen, som möts här i Kairo, tonade i dag ner kravet på att Bashar al Assad måste avgå innan förhandlingar kan inledas med regimen. Men de sa mycket tydligt att Assad inte kan komma ifråga som samtalspartner.

Oppositionens nye ledare Moaz al Khatib överraskade många för en knapp månad sedan när han sa sig beredd att förhandla med regimen.

Då stämplades han av vissa som förrädare. Men han har nu lyckats rida ut stormen och han försöker skapa konsensus kring tanken på att stoppa dödandet i landet genom att förhandla med regimen.