Berlusconi går till val på skatteåterbäring

1:49 min

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi möter starka protester för sina metoder att locka väljare inför helgens parlamentsval.

Berlusconi har skickat ut ett brev till miljoner italienare att de ska få tillbaka på skatten, om de ser till att han och hans parti återtar makten.

Ett vitt fönsterkuvert med texten "Viktigt meddelande - återbäring på fastighetsskatten 2012" har landat i brevlådan hos miljoner italienare.

I brevet, som har Berlusconipartiet Frihetens Folks logga uppe i vänstra hörnet, kan väljarna läsa:

"Återbetalningen kommer att göras antingen direkt på ditt bankkonto eller till dig personligen på ett postkontor."

Högermannen, industrimagnaten Silvio Berlusconi river upp starka känslor, när han försöker locka väljare med skattemedel.

Pier Lugi Bersani, hans huvudmotståndare och den tippade segraren i helgens parlamentsval, kallar det en bluff. Andra menar att brevet är kriminellt. Flerbarnsmamman Sirisant Cautiriggi kallar det korruption.

Ekonomiprofessor Gustavo Piga säger att Berlusconi är förödande för Italien, men oslagbart skicklig.

– Efter tjugo år har vänsteroppositionen fortfarande inte lyckats skapa ett maskineri för att kommunicera med väljarna. Det är illa, säger han.

– Berlusconi har på kort tid nästan kommit i kapp vänstern. Fantastiskt. Man måste ge honom en eloge, säger Gustavo Piga, som tror att brevet om skatteåterbäring går hem hos italienarna.