Flera kidnappningar efter interventionen i Mali

2:03 min

I Västafrika har det i kölvattnen av den franska interventionen i Mali skett flera kidnappningar av västerlänningar. Det skapar oro för att islamistisk terror nu håller på att spridas över regionen. Den senaste kidnappningen skedde i tisdags, när en fransk familj kidnappades i norra Kamerun.

Mycket av våldet i norra Nigeria utförs av kriminella gäng och grupper, och inte nödvändigtvis av islamister. Det säger journalisten Abubakar Amaru.

– Beväpnade män på motorcyklar stoppade min minibuss och tog med sig de sju fransmännen mot den nigerianska gränsen, berättar en kamerunsk chaufför för fransk radio.

Det var i tisdags som de tre vuxna och fyra barnen – fem, åtta, tio och tolv år gamla – kidnappades. De är alla bosatta i Kamerun, men hade rest till de norra delarna av landet, nära gränsen till det oroliga norra Nigeria, för att besöka en nationalpark. I Frankrike har reaktionerna varit starka, och man har snabbt pekat ut den nigerianska islamistiska sekten Boko Haram som ansvarig.

Den franske försvarsministern Jean Yves Le Drian beklagar i fransk tv att terror lyckas och att Boko Haram nu börjat kidnappa barn.

– Det är grupper som denna, i Mali, Somalia och Nigeria, som hotar vår säkerhet, sade han vidare.

Och nu har franska specialtrupper skickats till Kamerun för att hjälpa till vid sökandet. Enligt den nigerianske journalisten Abubakar Amaru, som nära följt våldet i den norra delen av landet, är det tydligt att det islamistiska motståndet i regionen håller på att spridas.

– Vi ser allt starkare band mellan islamisterna i regionen. Men samtidigt gäller det att inte dra alltför snabba slutsatser, och ingen vet ännu vilka det är som kidnappat den franska familjen, säger Abubakar Amaru.