Desertör vittnar om övergrepp i Syrien

3:01 min

Från Syrien kommer nya uppgifter från avhoppade soldater om hur regimstyrkorna avsiktligt beordrar sina soldater att attackera civila.

Vår utsända har träffat flera desertörer som berättar hur de tvingas skjuta artilleri mot sunnimuslimska bostadsområden under förevändning att alla invånare är terrorister.

– Vi fick strikta order "om du ser någon så skjut", ni behöver inte fråga era överordnade, bara skjut.

På frågan om de uppmuntrades av sina överordnade att skjuta civila svarar den avhoppade soldaten Yousuf Abdel Kaderf: Självklart, ja.

Han berättar hur man med tungt artilleri bombarderade områden som man visste var civila , men att vissa soldater siktade mot områden som var folktomma.

Men det gjordes med stor risk, skulle det upptäcktas var straffet hårt, i vissa fall döden.

– Förra året fick vi ordern att vi skulle förstöra Baba Amr inom fem dagar. Vi använde oss av bomber som var så stora att det krävdes åtta soldater för att bära dom. Vi orsakade mycket stor förstörelse, ja ödeläggelse.

Yosuf Abdel Kader är spänd när han berättar, han biter hårt ihop käkarna men tittar mig rakt i ögonen med fast blick.

Han har berättat sin historia förut säger han, fast bara för sin familj och de närmaste vännerna. Han ser ut att skämmas för vad han varit med om men bedyrar att han inte hade något val, den som trotsade order dödades.

Hans far sitter bredvid på en plaststol och lyssnar, också han hoppade av från armén, fadern berättar hur soldaterna försågs med polislegitimationer när FN:s observatörer besökte området, så det inte skulle se ut som om det fanns så många soldater där.

Striderna i Homs pågår fortfarande, stora delar av staden ligger i ruiner. Våldet ligger i skymundan av händelserna här i Aleppo men varje dag krävs civila dödsoffer och Yosuf Abdel Kader ryser av minnet hur de eldade upp de döda.

--Vår kommendant gav oss order att bränna kroppar som låg på gatan. Han nämner namnet på kommendanten. Kropparna hade legat länge, börjat ruttna, vi ville begrava dom eller överlämna dom till Röda Korset men vi fick inte, vi var tvungna att bränna dom.

Han berättar att de bland andra eldade upp en mor och hennes dotter, de hade träffats av artillerield i Baba Amr och var svårt sargade.

Yousuf Abdel Kader plågas av minnet, han är märkt av kriget, men han är bara en i mängden, bara en av många tusen som ställs inför valet: döda eller dödas.