Polsk vänstersuccé tappar fart

2:15 min

Den polska partiet Palikotrörelsen som med ett antikyrkligt och gayvänligt valprogram gjorde stor succe i det polska parlamentsvalet hösten 2011 har hamnat i stora opinionsmässiga problem.

Skulle det vara val idag skulle partiet åka ur parlamentet igen enligt vissa mätningar. Och nu får även den karismatiske och kontroversielle partiledaren Janusz Palikot intern kritik

Robert Biedron är riksdagsledamt för partiet Palitkotrörelsen. Han säger att hans partiledare Janusz Palikot bara inte får använda vad Biedron kallar hatspråk.

Biedron syftar på Palikots brutala uttalande nyligen om partiets representant bland den polska riksdagens vice talmän Wanda Nowicka.

Palikot krävde att Nowicka, en känd polsk feminist, skulle lämna sin talmanspost, efter att ha accepterat en bonus tillsammans med de andra talmännen, men hon vägrade och uteslöts också ur partiet.

Palikot var så upprörd att han bland annat sa i en intervju att "kanske är det så att Nowicka vill bli våldtagen, men det kommer inte ske av mig iallafall". Dessutom tyckte Palikot att Nowicka hade "horat" som tagit emot den extra bonusen.

Sådana här hatbudskap måste vi göra oss av med, de finns tyvärr på alla politiska nivåer säger riksdagsledamoten Rober Biedron, som dessutom är Polens första öppet homosexuelle riksdagsledamot.

I partiet finns också Polens och Europas första transexuella riksdagsledamot hittills.

Partiledaren Janusz Palikot är känd för sina kontroversiella uttalanden och agerande. Men den här gången tycker till och med personer i hans eget parti att han gått för långt.

Palikotrörelsen fick mycket överraskande 10 procent i det senaste valet och ses med sitt antikyrkliga och gayvänliga partiprogram av många som ett exempel på ett Polen förändring.

Men redan före kontroversen kring talmannen hade partiet tappat rejält i opinionen. I vissa mätningar ligger man till och med under riksdagens spärr.

En del politiska bedömare menar att partiet blivit för förknippat med de sociala frågorna och inte ses som trovärdigt när det gäller till exempel hur Polen ska möta den ekonomiska krisen som drabbat landet.

Michal Krzymowski, politisk kommentator på polska Newsweek säger att många väljare känner att de inte kan lita på Palikot i de ekonomiska frågorna, eftersom han ena stunden presenterar sig som vänsterpolitiker, men i nästa stund kan förespråka en mycket mer liberal ekonomisk politik.