FN: Centrifug i Iran tar landet närmare kärnvapen

FN varnar för att Iran har installerat en ny typ av centrifuger som gör att landet mycket snabbare kan producera anrikat uran som eventuellt kan användas för att tillverka kärnvapen. Men samtidigt säger FN att Iran istället börjat använda en större del av sitt uran som bränsle i en vanlig kärnreaktor.

Iran har hittills skaffat sig 180 centrifuger av den nya modernare typen, säger FNs atomenergiorgan IAEA i en ännu så länge hemlig rapport, vars innehåll delvis har läckt ut.

Centrifugerna finns i den underjordiska anrikningsanläggningen Natanz, för att anläggningen ska fungera för fullt skulle det dock behövas många tusen så det är långt dit.

Men med de nya centrifugerna kommer det bli möjligt att snabbare tillverka stora kvantiteter höganrikat uran.

Västmakterna misstänker att Iran kan vara ute efter att skaffa sig kärnvapen och rapporten om de nya centrifugerna togs därför emot med oro.

USA:s utrikesdepartement sa i en kommentar att det innebär ytterligare ett provokativt steg och Vita Huset sa att det kommer att leda till att Iran isoleras ytterligare.

Nästa vecka ska USA, Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike och Storbritannien möta Iran för kärnförhandlingar och då kommer säkert frågan upp.

Samtidigt sa dock IAEA att Irans förråd av höganrikat uran som skulle kunna användas för att tillverka kärnvapen knappast ökat alls på senare tid.

Iran har istället använt uranet till att framställa bränsle till en forskningsreaktor; Iran förnekar att man håller på att utveckla kärnvapen.

Tidigare trodde man att landet skulle ha tillräckligt mycket anrikat uran till sommaren för att teoretiskt tillverka en atombomb - med nuvarande tempo sker det först tidigast i höst - vilket ger mer tid för diplomati.