Anställda misstänks för brott efter häktesmordet

1:50 min

Fyra chefer inom Kriminalvården är misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Detta efter att den 24-åriga vårdaren Karen Gebreab slogs ihjäl av en intagen på häktet i Huddinge 2011.

Karens bror Mathias Gebreab tycker att det är viktigt att även Kriminalvårdens ansvar utreds.

– För mig är det egentligen det primära. Att den intagne dömdes för mord, det var ju ingen fråga om den saken. Den som har bidragit till att det här har kunnat skett är ju Kriminalvården. Så för oss som familj är det ett stort avslut. Vi räknar till 100 procent med upprättelse. Det ska väckas åtal, så är det bara, säger han.

För snart ett och ett halvt år sedan attackerades Mathias Gebreabs syster Karen när hon jobbade på häktet i Huddinge. Hon misshandlades till döds av en intagen man som dömdes till livstids fängelse för mord.

Samtidigt fick Kriminalvården mycket kritik, bland annat eftersom Karen Gebreab arbetade ensam vid händelsen, trots att facket hade varnat för just det.

Nu har åklagare Aino Alhem vid riksenheten för arbetsmiljömål bedömt att fyra anställda inom Kriminalvården kan bära ansvar för händelsen.

– Det är personer som har haft en sådan befattning som har medfört att det finns ett arbetsmiljöansvar för medarbetare inom häktet, säger hon.

Tre av de fyra misstänkta har nu under veckan skaffat försvarare. Advokat Tomas Bodström företräder en av Karens Gebreabs chefer på häktet.

Bodströms klient anser sig inte vara skyldig, eftersom det fanns rutiner. Att de inte följdes är inte hans ansvar.

– I det här fallet är det så att om man hade följt de rutiner som funnits så hade det här sannolikt inte skett. Misstag har begåtts, men det innebär inte att man som chef kan hållas ansvarig för att folk inte följer rutinerna, säger han.

Åklagare Aino Alhem räknar med att väcka åtal till sommaren, något som Thomas Bodström tror i så fall delvis skulle bero på det tryck som finns på att flera ska förklaras skyldiga.

– Hur tragisk den här händelsen än är så får det inte vara så att man åtalar och kanske till och med fäller personer bara för att det känns som att fler borde vara ansvariga, säger Thomas Bodström.