Kinesiska slitningar upptar Obamas Japanbesök

1:55 min

I dag besöker Japans nye konservative premiärminister Shinzo Abe president Barrack Obama i Vita huset. De båda ledarna ska fokusera på de växande spänningarna med Kina, där Japan räknar med fortsatt militärt stöd från Washington.

På Okinawa växer ilskan över baserna som huserar tusentals soldater.

Ilskna rop hörs när amerikaner anställda på flygbasen Futenma på Okinawa kör ut genom grindarna, bland många på Okinawa är de tusentals amerikanska soldaterna på ön inte välkomna.

En av demonstranterna, Ochiai Katsuto, säger att han är särskilt orolig över närvaron av stridsplanet Osprey, som han säger är farligt och riskerar att krascha på lokalbefolkningen:

– Det är ett mycket farligt plan, känner jag, säger han.

Många här tycker att Okinawa tvingas ha en oproportionerligt stor del av de amerikanska soldaterna i Japan, och incidenter där amerikaner våldtagit eller misshandlat lokalbor uppmärksammas stort av lokalmedierna.

Japanska regeringen talar om att flytta just den här flygbasen, omgiven av bostadsområden, till en annan del av Okinawa - något som många Okinawabor är emot.

Demonstranterna här vill ha bort amerikanska soldaterna från Okinawa helt och hållet.

– Åk härifrån, ge er av, vi vill inte ha några amerikanska marinsoldater här, ropar demonstranterna utanför flygbasen Futenmas grindar.

Spänningarna gentemot Tokyo väntas öka nu när Japan har en konservativ premiärminister, Shinzo Abe, som vill stärka landets militär och fördjupa det militära samarbetet med USA.

Men alla Okinawabor är inte emot USA-baserna. En del pekar på att Kina på senare år börjat utmana Japans kontroll över närbelägna Senkaku-öarna, som administreras som en del av Okinawaregionen.

– Vi behöver Osprey och amerikanska soldater för att skydda vårt hemland från Kina, säger Masako Ganaha, en ung Okinawabo vid en demonstration för USA-baserna.

Hon säger att uppgifterna om att amerikanska soldater våldtar och begår brott är överdrivna.

– Det är så överdrivet. Deras brottslighet är lägre än lokala Okinawainvånares, säger hon.