Misshandlade 17-åringen nöjd med Sigtunadomen

1:28 min

Den elev som misshandlats av äldre elever vid riksinternatskolan i Sigtuna är nöjd med domen i dag där fem tidigare elever dömdes för misshandel.

Eleverna stod åtalade för grov misshandel, men Attunda tingsrätt gjorde bedömningen att den inte var att beteckna som grov och dömer eleverna till samhällstjänst.

Per Amrén är målsägarbiträde för 17-åringen:

– Han var naturligtvis väldigt lättad. Han tycker ju att det är jätteskönt att få upprättelse genom den här domen där tingsrätten fullt ut tror på vad han säger.

Vad säger ni om att Attunda tingsrätt ändrade rubriceringen från grov misshandel till misshandel?

– Rubriceringen i sig är ju inte det som är viktigt för min klient, utan det viktigaste är att han får upprättelse, att man tror på vad han berättar om.

Den 17-årige eleven har i tingsrätten berättat om hur han vi två tillfällen misshandlats med sparkar och slag av äldre elever vid skolan.

De åtalade har ställt sig lite olika till anklagelserna, några menade att det handlade om en invigningsritual som 17-åringen var med på det och att det inte handlade om grov misshandel. Andra säger att de inte minns vad de gjort de aktuella tidpunkterna och en elev nekar helt till anklagelserna. För honom och hans advokat Lena Ebervall kom dagens dom som en överraskning

– Min klient är chockad. Han var helt säker på att tingsrätten skulle se att han är oskyldig.

Varför var han så säker på det?

– Han har hela tiden hävdat, från första ögonblicket att han har ingenting med det här och göra. Min klient säger att han kan aldrig på miljoner år acceptera den här domen.

Attunda tingsrätt gjorde alltså bedömningen att det inte handlade om grov misshandel, utan misshandel, och dömde de fem eleverna till villkorlig dom och samhällstjänst mellan 75 och 160 timmar. De ska också betala skadestånd på 28 600 till den misshandlade eleven.

Åklagaren Yngve Rydberg, som vi inte fått tag på, hade yrkat på minst ett års fängelse för alla fem.