Val i Iran i sommar - de två viktigaste kandidaterna i husarrest

2:06 min

I sommar är det presidentval i Iran, men de två viktigaste kandidaterna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi sitter i husarrest. Ardeshir Amir Arjmand, talesperson för oppositionen, menar att omvärlden borde ägna sig mer åt demokratifrågan i Iran istället för kärnvapen.

Ardeshir Amir Arjmand är talesperson för den iranska oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi och säger att det är för stort fokus på frågan kring kärnvapen från omvärldens sida.

– Det är inte rätt att världen begränsar den iranska frågan till kärnvapen, det gynnar inte demokratiseringen av Iran, säger han.

När omvärlden begränsar Iran till att vara en fråga om kärnvapen, då kan den iranska regimen gömma sig bakom vapnen och skapa iransk enighet mot en gemensam fiende. Skulle de inte ha den möjligheten står den iranska regimen där plötsligt inför folket med de riktigt viktiga frågorna: demokrati, mänskliga rättigheter, jobb, mat och utveckling, anser Ardeshir Amir Arjmand.

Han är talesperson för den gröna oppositionen i Iran, som efter presidentvalet 2009 tillsammans med hundratusentals gick ut på gatorna och demonstrerade för demokrati och fria val. De slogs senare ner brutalt av iransk polis och milis. Många röster höjdes då: ”Någon måste hjälpa oss”, ”Det här är inte vad vi förtjänar, vi väntade på något bättre, det är inte vår röst” hördes från Teherans gator 2009.

Sedan dess har Iran hamnat i skuggan av den arabiska våren, revolutionerna i Egypten, Libyen och nu kriget i Syrien. I sommar är det presidentval igen. De två viktigaste kandidaterna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi sitter i husarrest. Omvärlden borde agera och kraftfullt kräva att de friges för att få delta i valet, anser Ardeshir Amir Arjmand.

I stället införs hårda ekonomiska sanktioner mot Iran, något oppositionen är emot enligt Ardeshir Amir Arjmand. Det försvagar folket, speciellt medelklassen, och gynnar inte demokratin. Även en militär attack är farlig för Iran, och för världen.

– Demokrati är inte en export- eller importvara, den ska byggas av folket, säger Ardeshir Amir Arjmand.